Ország-világ

2005.09.17. 00:00

Hatalmukban tartanak az isteni illatok

Ősidők óta használja az emberiség a különféle illatokat. Vallási rítusok kelléke helyett azonban ma már a csábítás egyik eszközeként tartjuk számon a parfümöt.

Kocsis Tímea

A parfümöknek kezdettől fogva rituális szerepük volt, de alkalmazták ezeket különböző terápiákra is. Egyiptomban az i. e. IV. évezredből való parfümtartó edényeket találtak. Eleinte vallási és temetkezési rítusok alkalmával használták a parfümöket. Szerepük azonban átalakult: az illatos kenőcsök a kacérkodás és szépségápolás eszközei lettek. A 16. század alkimistái kikísérletezték az alkohol tisztításának módszerét. Ezt előbb orvosi célokra, majd likőrök és parfümök készítéséhez használták. 1533-tól kezdett önálló foglalkozássá válni a parfümkészítés, először a franciáknál. A 19. századtól a parfümgyártás technológiája óriási fejlődésnek indult. Az illatok kémiai elemzése gazdagította a parfümkészítők palettáját. Ma már hölgyek milliói képesek vagyonokat fizetni kedvenc illatukért.

A parfümök használata hozzátartozik a jól ápoltsághoz, de ennél fontosabb, hogy az illatok a csábítás eszközei. Ugyanis a szimpátiáért elsősorban az orrunk felelős. Az ember ösztönösen olyan társat keres, akinek az illata vonzó számára. Egy kutatás bebizonyította, kedvenc illatunkat öntudatlanul saját szagunkkal összhangban választjuk ki. Ezzel jelzést adunk a lehetséges partner felé. Böröcz Rita, a Primőr Kozmetikai Kft. munkatársa szerint a szezonalitáson kívül a kultúra is befolyásolja, hogy mit részesítenek előnyben az emberek. – Az illathasználat lehet hangulatfüggő is, hiszen lelkiállapotunkat befolyásolják a különböző illatok. Van, amelyik nyugtató hatású, pihentető, és van olyan friss illat, amely felélénkít. A kiválasztáskor pedig mindenféleképpen figyelembe kell venni az egyéniséget is.

Nina Ricci – Love in Paris
A parfüm üvegét érzéki vonalak, lágyan lekerekített szélek jellemzik. A vibráló piros felirat a szerelmet hirdeti. Illatában összeolvad a rózsa, a jázmin és a barack a pézsma és a vanília csábító aromájával.

Paco Rabanne – Pour Elle
Ezt a parfümöt könnyed nőiesség jellemzi. Illata pezsgő, ragyogó, virágos-gyümölcsös, az életöröm kifejezője. Üvege áttetsző és légies. Látni engedi a lazacszínű parfümöt, egyetlen dísze a világhírű fémgyűrű.

Paco Rabanne – Black XS
Fiatal, független férfiak számára készült ez a parfüm. Olyanoknak, akik magabiztosak, csábítóak és ki merik mutatni az érzelmeiket. A vibráló, keleties-fás illat tele van érzékiséggel és energiával. Az öngyújtóra emlékeztető formájú, fekete üveg kézbe simuló, egyszerű, mégis férfias.

Carolina Herrera – Chic for Men
Határozott, tiszta vonalak, elegancia és kifinomultság jellemzi a parfüm üvegét. Fontos szerepet kap rajta a fekete szín, amely kiegészül az átlátszó üvegen tükröződő fényekkel és árnyékokkal. Illata modern, friss és érzékien fűszeres.

Carolina Herrera – 212 Sexy
Ez a parfüm az öntudatos, érzéki, mégis természetesen bájos nő illata, aki eleganciájával mindenki figyelmét magára vonja. Élettel teli, vibráló, vidám személyiség, aki azonnal a társaság központjává válik. A citrusos frissességbe rózsabors és bergamott illata keveredik.

Teniszsztárból elismert parfümgyáros

Tizenhat év telt el azóta, hogy Gabriela Sabatini (35) megalkotta élete első parfümjét. A csinos hölgy nevével fémjelzett üvegcse 1989-ben került forgalomba. Sabatini profi parfümkészítőkkel szorosan együttműködve vett részt az illat elkészítésében. – A saját parfüm személyes dolog, olyasmi, amely tükrözi a személyiségedet. Fiatalosnak, vonzónak és nőiesnek kell lennie – mondta.

Tizenhat év telt el azóta, hogy Gabriela Sabatini (35) megalkotta élete első parfümjét. A csinos hölgy nevével fémjelzett üvegcse 1989-ben került forgalomba. Sabatini profi parfümkészítőkkel szorosan együttműködve vett részt az illat elkészítésében. – A saját parfüm személyes dolog, olyasmi, amely tükrözi a személyiségedet. Fiatalosnak, vonzónak és nőiesnek kell lennie – mondta. A Nina Ricci L’Air du Temps parfümje egyszerre romantikus és érzéki. Galambot formázó üvege napjainkban már védjegynek számít. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában