Ország-világ

2005.09.19. 00:00

Hírszerzőfőnök illusztrálta a kémkönyvet

Szirtes I. Jánost hiába is keresnénk a telefonkönyvben, valójában nem így hívják. Nem szégyenli a nevét, ám évtizedeken át hírszerzőként dolgozott külföldön, így álnéven írja kémkönyveit.

Szemán L.

Szirtes megteremtette a magyar James Bondot, a H-008-ast, akinek történei immár sorozatban jelennek meg. Még 2003-ban került a könyvesboltokba a H-008: A játszma című könyv, ami nemrég már a harmadik kiadását élte meg a Magyar Könyvklubnál. Az egykor aktív kém-szerző pedig most adta ki a második részt, A terror kéme: H-008 címmel. A könyv az első részben már megszokott színvonalú, kémszakmailag is helyénvaló, izgalmas munka.

Szirtes második kémkönyvének külön érdekessége, hogy annak illusztrációit Szász József, egykori kémfőnök készítette. A nyugalmazott vezérőrnagy, az Információs Hivatal korábbi főigazgatója időközben nemzetközileg elismert festőművésszé vált. Tudva, hogy az író hírszerző volt, a illusztrátor személye nem tekinthető a véletlen művének. Mint ahogy a szerző által kimondottan az sem a véletlen műve, ha valaki a 008-személyében saját magára vagy a vele megtörténtekre ismer. Szirtes két alapelve, hogy minden író arról ír, amihez ért, és hogy a titkokat megtartja magának. Szerinte mindkét szakmának ezek az alapvető elvárásai. Aki megfelel ezeknek, az sikeres lehet. Aki nem, az bukott író, illetve a második esetben halott. Köztudott, hogy a fecsegő kémek nem hoszszú életűek. A 008-as történetei azonban így is lebilincselőek. Igaz, a magyar James Bond nem az izmaival vagy fegyverével dolgozik, nem is gyilkol. 

Világszerte elismertek a magyar kémek

Nemzetközileg is elismert, hogy a magyar titkosszolgák, legyenek azok polgári vagy katonai „kémek” vagy elhárítók, a legjobbak közé tartoztak és tartoznak ma is a világon. Így akár még hihető is a H-008-as munkájáról készült legújabb könyv, amelyben a szuperkémünk amerikai és izraeli kémekkel együtt a terrorizmus ellen szál harcba. Lehallgatás, beépülés, beszervezés, visszafordítás közben azért szeretni is marad ideje.

Szemán L. Világszerte elismertek a magyar kémek Nemzetközileg is elismert, hogy a magyar titkosszolgák, legyenek azok polgári vagy katonai „kémek” vagy elhárítók, a legjobbak közé tartoztak és tartoznak ma is a világon. Így akár még hihető is a H-008-as munkájáról készült legújabb könyv, amelyben a szuperkémünk amerikai és izraeli kémekkel együtt a terrorizmus ellen szál harcba. Lehallgatás, beépülés, beszervezés, visszafordítás közben azért szeretni is marad ideje. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában