Ország-világ

2005.09.02. 00:00

Jól jártunk a tőzsdékkel

Nyugodt nyaruk volt és gazdag őszük lesz azoknak, akik a tőzsdét választották megtakarításaik célpontjául. A kelet- és közép-európai börzék ez év nyarán újabb rekordokat döntöttek, a BUX például 36,39 százalékot emelkedett május közepe óta.

Oláh Gábor

[caption id="" align="alignleft" width="200"] A Budapesti Értéktőzsdét Tatabányán a Modern Üzleti Tudományok Főiskoláján népszerűsítik
[/caption]Második lett a Budapesti Értéktőzsde a nyári szezonban a régió indexeinek emelkedését tekintve. A legjobban az orosz index teljesített, amely a nyári hónapokban (a május közepi mélyponttól augusztus végéig) 39 százalékos hozamot fialt. Általánosságban is elmondható, hogy a legjobb befektetés ez év nyarán a tőzsde volt a térség országaiban.
A kelet-európai piacok továbbra is ajánlott befektetési célnak számítanak európai elemzők szerint. Ugyanakkor szakértők szerint az év vége felé nem lehet elvetni a tőzsdei növekedés megtorpanását sem.
Rövid távon egyelőre a tőkebeáramlás határozza meg az áralakulást. Így szinte minden papírban van kockázat. Jelenleg az olajár hat leginkább a mutatók alakulására, ez óvatossá teszi a befektetési alapokat. Ezért sem valószínű, hogy átcsoportosítanak a tengerentúli tőzsdékről a régió piacaira. Sokkal inkább kell arra számítani, hogy ha Amerikában beindulnak az indexek, az lökést ad a régió papírjainak is.
A magyar részvényeket alapvetően már nem igazán lehet olcsónak mondani, ugyanakkor a befektetők kockázatvállalási hajlandósága javult, és ez megmutatkozik az árfolyamok emelkedésében is. A BUX például július elején még a 19 ezret ostromolta, és a brókercégek többsége már nem ajánlotta vételre a magyar papírokat, azonban 21-én már az álomnak számító, 20 ezer pontos határt is meghódította, és ez újabb lendületet adott a kereskedésnek.
Az olajszektor azonban egyértelműen nyertese a történteknek, ez jól hat a magyar olajcégre is. A Mol esetében az elemző arra figyelmeztet, hogy esetleg a cég emelkedő importgázára miatti aggodalmak húzhatják le a kilátásokat. A következő negyedév mindenképpen jó lesz, a negyedikben azonban elcsúszhatnak a gázüzletág veszteségén a befektetők. Egy hónapos időtávban az OTP lehet érdekes választás, mivel szektortársaihoz képest jelenleg ez a papír a leginkább alulértékelt.
A legígéretesebb részvények Lengyelországban a PKN Orlen, a PKO Bank, a TPSA és a rézkonszern KGHM.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában