Ország-világ

2005.09.30. 00:00

Kedvezményes diákjegyet szeretne az MSZP

Visszaállítaná a csoportos BKV-diákjegyet Gy. Németh Erzsébet, a fővárosi szocialista párt frakcióvezetője. A politikus szerint a néhány éve megszüntetett diákgyűjtőjegyekre nagy az igény, ő is számos jelzést kapott emiatt az érintettektől. Való igaz, a külső kerületek gyermekei egy színházlátogatás alkalmával több száz forintot fizetnek ki pusztán a BKV-jegyekért.

Kiss Gergely

Gy. Németh Erzsébet szerint a jelenlegi jegyárak felébe kerülő gyűjtőket írásos megrendelésre adná ki a közlekedési vállalat. A frakcióvezető ugyanakkor úgy látja, a közlekedési cég helyzete nem teszi lehetővé, hogy a mostani finanszírozás mellett bevezesse a javasolt szolgáltatást. Ezért az ártörvény módosíttatásával szeretné elérni, hogy a fővárosi önkormányzat évente néhány tízmillió forintos támogatást adjon a terv megvalósításához. – A diákok számára kialakított csoportos

A Fidesz támogatná, ám kampányfogásnak tartja Gy. Németh Erzsébet felvetését.

gyűjtőjegy bevezetésének feltétele a jogszabályi háttér megteremtése – mondta a Reggelnek Szász Tamás, a BKV sajtóirodájának vezetője. – A kedvezményhez fogyasztói árkiegészítés is szükséges az állam részéről. Ha megteremtik a törvényi feltételeket, akkor a Fővárosi Közgyűlés módosíthatja a helyi viteldíjakról szóló rendeletét. Ezt követően a közlekedési vállalat egy-két hónapon belül elkészítteti a jegyeket.

Kupper András, a fővárosi Fidesz frakcióvezetője szerint, ha csak néhány tízmillió forintos költségről van szó, akkor azt a közlekedés vállalat is fedezhetné a saját költségvetéséből. – Mi egyébként támogatnánk a javaslatot, ám attól tartok, ez megint egy újabb kampányfogás az MSZP részéről – mondta lapunknak az ellenzéki politikus. – Vég nélkül lehet hasonló ötleteket megfogalmazni, azonban célszerűbb lenne olyan lépéseket tenni, melyek féken tartják a jegyárak és a közműdíjak emelkedését. Ha mi fogalmaztuk volna meg a kedvezményes diákjegy bevezetésének ötletét, nem biztos, hogy elnyernénk a kormánypártok támogatását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában