Ország-világ

2005.09.24. 00:00

Kertész Zsuzsa tanítja az ellenőröket

A televízióból ismert Kertész Zsuzsától sajátíthatják el a kulturált, hatékony társas érintkezés mesterfogásait a BKV Rt. ellenőrei. A tanfolyamon a vállalat száz munkatársa vehet részt.

Kiss Gergely

[caption id="" align="alignleft" width="144"] Nyelvet kell tanulni az ellenőröknek
[/caption]Tegnap megírtuk, hogy a fővárosba látogató külföldi turisták elégedetlenek az ellenőrök hozzáállásával. Gorombának, agresszívnak tartják őket, akik még nyelveket sem beszélnek. A főváros közlekedési vállalata nem tétlenkedett, megállapodást kötött a Magyar Turizmus Rt.-vel. Ennek keretében szervezik meg a kommunikációs képzéseket, amelyeket szakmai nyelvtanfolyam is kiegészít. A kiképzett ellenőröket a turisztikailag kiemelt területekre vezénylik majd. – Többnyelvű információs lapokat is készítünk az utazási feltételekről, amelyeket eljuttatunk a Tourinform-irodákba – mondta a Reggelnek Szász Tamás, a BKV Rt. szóvivője. – A jövőben ezeken a helyszíneken napijegyeket is árusítunk majd.

A közlekedési vállalat legújabb döntése nyomán az ellenőrök nem kérnek rögtön pótdíjat a jegy nélkül utazó külföldiektől. Első lépésben felajánlják egy háromnapos turistajegy megvásárlását. Ennek értéke 2700 forint, illetve tizenegy euró. Ha ezt nem kérik, marad a kétezer forintos büntetés. Szász Tamás szerint nem mindig az ellenőröket kell hibáztatni. A külföldiek közül sokan „elfelejtik” érvényesíteni a menetjegyüket. Az idei statisztikai adatok szerint 12,5 millió jegyellenőrzést végeztek a BKV munkatársai. Ebből hétszáztizennyolc esetben emeltek panaszt, amiből huszonnégyet külföldiek tettek meg. A vállalat tájékoztatása szerint négyszáztizennégy ellenőrükből száztizenhétnek van valamilyen szintű nyelvvizsgája. Százharminc fő szintén képes idegen nyelven is kommunikálni, bár nekik erről semilyen papírjuk nincs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában