Ország-világ

2005.09.27. 00:00

Konzervdobálás és üvegfestés a környezet védelmében

Szeptember 26. és október 2. között ismét megrendezik az Újrahasznosítási Hetet. Az egyhetes programsorozat célja, hogy megismertesse a lakossággal a szelektív hulladékgyűjtést és az újrahasznosítási folyamatot. Az eseményt az ÖKO-Pannon Kht., a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, valamint a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. hozza tető alá. A szervezők a Westend City Center Nyugati téri bejáratánál várják az érdeklődőket naponta tíz és tizennyolc óra között.

Kiss Gergely

[caption id="" align="alignleft" width="299"] Tegnap kiderült: sok minden készülhet az újrahasznosított termékekből
[/caption]A helyszínen gazdag programsorozat keretében mutatják be a szelektív hulladékgyűjtés előnyeit, míg a fiatalabb korosztályt játékok és érdekes előadások várják. A tegnapi nyitónapon átadták az 5 Zöld Pont-akció fődíját is. A környezetvédelmi kampány három hónapig tartott, melynek résztvevői 7285 pályázatot, azaz összesen 36425 Zöld Pont-védjegyet küldtek be a szervezőknek. A kampány célja a Zöld Pont-védjeggyel ellátott áruk népszerűsítése volt. Ismert, az ilyen termékek gyártói fedezik a csomagolás szelektív gyűjtésének és hasznosításának többletköltségeit. Így a lakosság már a vásárlás alkalmával gondolhat környezete megóvására és a tisztaságra. Az akció nyertesei között számítógépet, üdülési utalványt, bicikliket és más értékes ajándékokat osztottak ki.

A mai napon a fém hasznosításáról tartanak előadást. Szerdán a műanyag, csütörtökön a fém, míg pénteken az üveghulladék feldolgozásával lehet majd megismerkedni. A hétvége sem lesz eseménytelen, szombaton rendezik meg az italoskarton napját, vasárnap pedig a zöldhulladék és az elektronikai hulladék napját. Az Újrahasznosítási Hét alatt lesz még papíros és műanyagos kézműves foglalkozás, valamint üvegfestés és konzervdobálás.

Hárommillióan veszik igénybe a konténereket

Az ÖKO-Pannon Kht. idén felmérést készített a szelektív hulladékgyűjtésről. Ebből kiderül, hogy hazánkban több mint hárommillió embernek van lehetősége így gyűjteni a feleslegessé vált anyagokat. Az érintett településeken a lakosok 60,5 százaléka már rendszeresen használja a színes konténereket, ám közel negyven százalékuk a gyűjtőszigetek távolsága miatt nehézkesnek tartja a feladatot. Sokaknak azonban még az is gondot jelent, hogy a lakásában egymástól elkülönítve gyűjtse a hulladékot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában