Ország-világ

2005.09.16. 00:00

Magyar segített magyarnak

Az anyaországi segítség sokat jelent a házaikat újjáépítő székelyföldi emberek számára.

Lukács János, Kolozsvár

[caption id="" align="alignleft" width="161"] Sokan nem várnak állami segítséget, maguk látnak az újjáépítéshez
[/caption]„Bebizonyosodott, hogy létezik magyar–magyar összefogás” – mondta Borbély László romániai területrendezési miniszter, amikor az udvarhelyszéki Székelydobóban átadta az első, állami alapokból épített házat. A megbízott miniszter három héttel az augusztus végi székelyföldi nagy árhullám után kereste fel az érintett udvarhelyszéki falvakat.

„Megelégedéssel állapítottam meg, hogy nagy erővel folyik az újjáépítési munka” – mondta a sajtó képviselőinek, egyúttal megelégedéssel nyugtázva az anyaországtól érkezett több tízmillió forintos segítséget is. A szobából, konyhából és fürdőszobából álló gyorsépítésű házat egy csehországi vállalkozó ajánlotta fel – akinek a felesége Székelyföldről származik – a nyugdíjas Lázár családnak; az épületet az összedőlt ház romjaitól nem messze állították össze három nap alatt. „Mindenünk odaveszett, de hála istennek, vannak még jólelkű emberek, akik segítettek rajtunk” – mondta az erdélyi Krónika újságírójának új lakásának konyhaasztala mellett a 62 éves Lázár Vilma. Borbély László azt szeretné, ha még 200-300 hasonló házat megvásárolhatnának. Sokan nem várják az állami segítséget, hanem saját erőből láttak hozzá a ház újjáépítéséhez.

„Székelyudvarhelyen már végeztek a takarítással és a kárfelméréssel” – tájékoztatta lapunkat Szász Jenő, a város polgármestere. A városatya rendelkezésére álló összesítés szerint a kár csak Udvarhelyen eléri az 1,3 milliárd forintot, a környező településekben viszont legalább kétszer, ha nem háromszor ekkora pusztítást végzett az ár.

A várost vasúton továbbra sem lehet megközelíteni. A Temes megyei árvíz sújtotta falvakban is gőzerővel folyik az építés. Óteleken, ahol az egyik legnagyobb pusztítást végezte a májusi árvíz, az újrakezdésért imádkoztak a hét végén megtartott Mária-napi búcsún. A szentmisén a plébános is arra biztatta híveit: „Nem szabad elcsüggedni, mert az élet nem állt meg. Folyik az újraépítés, a helység pedig megint olyan lesz, mint a veszedelem előtt volt”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában