Ország-világ

2005.09.20. 00:00

Médeia és Richárd nyert

Vasárnap este a budapesti Örkény Színházban adták át a színikritikusok díjait. Az ítészek immár 26. alkalommal szavazták meg elismeréseiket.

Kiss Tódor

[caption id="" align="alignleft" width="323"] Vasárnap este a budapesti Örkény Színházban adták át a színikritikusok díjait. Az ítészek immár 26. alkalommal szavazták meg elismeréseiket.
[/caption]A legjobb női főszereplő díját Fullajtár Andrea kapta Euripidész Médeia című drámájának címszerepéért. A darabért Zsámbéki Gábor megosztva megkapta a legjobb rendezés díját. A Katona József Színházban hatalmas sikerrel játszott ógörög mű elnyerte a legjobb előadás díját. A legjobb férfi mellékszereplőnek Máté Gábor bizonyult, aki a Médeiában Iaszónt alakítja. Shakespeare III. Richárdjának címszerepéért a Nemzeti Színház művészéé, Kulka Jánosé lett a legjobb férfi főszereplő díja. A legjobb rendezés megosztott díjának másik jutalmazottja Zsótér Sándor, aki a kecskeméti Katona József Színházban vitte színre a 19. századi drámaíró, Augustin Eugéne Scribe Adrienne című alkotását. A legjobb független színházi előadásnak a Pintér Béla Társulat produkciója, A sütemények királynője bizonyult. A darabot írta és rendezte Pintér Béla, aki valamenynyi előadásában szerepel: a díjazott műben is övé az alkoholista és zsarnokoskodó apa szerepe.

A legjobb gyermekelőadás a Kelekótya Jonathán lett (Stúdió K, Fodor Tamás rendezése). A legjobb női mellékszereplő Balogh Erika az Adrienne-ben nyújtott alakításáért. Térey János költő-író A Nibelung-lakópark című darabja nyerte el a legjobb új magyar drámának járó elismerést. A legjobb díszletnek Bagossy Levente munkáját tartották, amely a Ledarálnakeltűntem című darabhoz készült a Kamrában. A legjobb jelmeztervező Szakács Györgyi lett, elsősorban az Így él a világ című William Congreve-darabhoz készített öltözékei okán. A legígéretesebb pályakezdő Keresztes Tamás, a budapesti Katona művésze. Különdíjban részesült Sáry László a Négerek című darab zenéjéért. A fővárosi önkormányzat különdíját Szervét Tibor vehette át (Radnóti Miklós Színház, IV. Henrik).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában