Ország-világ

2005.09.29. 13:07

Mégis visszakerült a rácsok mögé Miron Cozma

BAMA

Visszautasította a legfelsőbb bíróság az 1999-i, costesti-i bányászjárás kapcsán született ítélet ellen irányuló fellebbezést, amelyet Miron Cozma és öt társa nyújtott be. Ennek értelmében Cozmát 10, társait pedig fejenként 5 év szabadságvesztésre ítélték az államhatalom aláaknázásának vádjával.

 

A fellebbezést 2003 decemberében nyújtották be. Cozma ügyvédje kijelentette: kérvényezni fogja a legfelsőbb igazságszolgáltatási szervnél, hogy az 1999-es bányászjárás miatt kiszabott büntetést összesítsék az 1991-essel, amelyért védence 18 évet kapott, és amelyért 2004-ben Ion Iliescu akkori államfő kegyelemben részesítette. A gyakorlat szerint ugyanis, ha egy személyt több hasonló bűncselekményért ítélnek el, a büntetéseket összesíthetik, ekkor az elítélt rendszerint a nagyobbik büntetést köteles letölteni. Ha emiatt viszont kegyelemben részesítik, akkor az ennél kisebb büntetéseket sem kell letölteni. Miron Cozma esetében tehát az 1991-es bányászjárás ügyében született kegyelmi rendelet megsemmisíti a legutolsó, a costesti-i bányászjárás esetében megszabott büntetést, idézi a Mediafax a jogi szakértőket. (Szabadság)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában