Ország-világ

2005.09.02. 17:54

Megkezdte munkáját az 53. Magyarkanizsai Írótábor

BAMA

Szerdán 53. alkalommal nyitották meg a Magyarkanizsai Írótábort Vajdaságban. Az írók a délutáni órákban az új József Attila-könyvtárban gyülekeztek, majd 18 órakor a Népkertben megkoszorúzták az írótábor alapítóinak emlékművét.

 

Alkalmi beszédében Vajda Gábor a Kanizsai Írótábor társadalmi szerepét boncolgatta, és az emléktáblán felsorolt személyeket (Bogdánfi Sándor, Gál László, Laták István, Majtényi Mihály és Schulhoff József) lelki elődeinknek nevezte. Mint mondotta, "ma már látszik: a magyar szavak betiltása általi elhallgattatásunkból több távlati hasznunk lehetett volna, mint az egyenirányított anyanyelvi megnyilatkozásainkból". A folytatásban hangsúlyozta, hogy többek között, azért koszorúzzák meg az írótábor törzsvendégeinek emlékművét, mert "őket szemmel tartva méregettük, meddig merészkedhetünk az igazmondásban". Zvonko Szarics költő, a szabadkai székhelyű Hrvatska rijec című hetilap művelődési rovatának szerkesztője alkalmi beszédében többek között az írótábor alapítóiról és József Attiláról, valamint a vajdasági horvát kisebbség helyzetéről szólt, írja mai számában az Újvidéken megjelenő Magyar Szó című napilap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában