Ország-világ

2005.09.27. 13:07

Megvonták a magyar lapok támogatását

Elutasította a román művelődési minisztérium a hatáskörébe tartozó magyar nyelvű folyóiratok idei pénzügyi támogatását, arra hivatkozva, hogy e sajtótermékeknek más források is rendelkezésükre állnak - olvasható a Krónika keddi számában.

BAMA

Kelemen Hunor, az RMDSZ parlamenti képviselője felháborítónak és diszkriminatívnak nevezte a művelődési tárca eljárását. "A román civil társadalom, amelyről azt gondoltuk, hogy részrehajlás nélkül tud viselkedni, merkantilista szempontok alapján ítélt" - jelentette ki a képviselő, aki a művelődési bizottság tagja. Ugyanakkor pontosított: a folyóiratok esetében nem normatív támogatásról van szó, hanem pályázat útján elnyerhető összegekről. Nagyfokú részrehajlásra utal viszont a bizottság indoklása - fejtette ki Kelemen Hunor. Hiszen az az érvelés, miszerint a magyar folyóiratok egyéb anyagi forrásokból is meríthetnek, a román nyelvű folyóiratok többségére is érvényes. Jelezte: a héten megpróbálja elérni a minisztériumban, hogy a tartalékalapból juttassanak támogatást a magyar nyelvű folyóiratoknak. (mediatica.ro)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában