Ország-világ

2005.09.26. 00:00

Most a nyugdíjasoknak ígér a kormány

Választási költségvetés márpedig lesz. A kormányfő egyre-másra teszi ígéreteit a különféle társadalmi csoportoknak, miközben az elemzők szerint sem idén sem pedig jövőre nem tartjuk be az euró bevezetéséhez szükséges szigort.

Éber Sándor–Halasi Mária– Szakács Árpád

[caption id="" align="alignleft" width="320"] A kormányfő hallgatósága szombaton, Battonyán. A nyugdíjasoknak emelést, a vidékieknek földet, a családoknak több pénzt, a városiaknak panelhitelt ígérnek.
[/caption]Az elmúlt hetek és a mostani hétvége bejelentései alapján az összegezhető, hogy a költségvetés készítése közben a kormány ígéretei – főként a következő kabinet kontójára – a nagy célcsoportú választókat próbálja elérni. Ugyanis a közzétett javaslatok jelentős költségvetési kiadással járó része 2006 végétől lépne életbe. Battonyán szombaton Gyurcsány Ferenc közölte, hogy ezen a héten a parlamentben az idősügyi tanácsnak azt javasolja majd: fogadjanak el egy 2006-ban elkezdődő ötéves programot arra, hogy a nyugdíjrendszer belső igazságtalanságait csökkentsék azok esetében, akik hátrányos helyzetben vannak a többiekhez képest. Ez tehát már két következő kormánynak is ad feladatokat. A nagy célcsoportok között a nyugdíjasok állnak első helyen, az eddigi ígéretek legalább 1,5 millió potenciális szavazóhoz jutnak el. Ugyanakkor arról ellentmondó információk vannak, hogy például a másik megígért program, a kisnyugdíjasoknak szánt távfűtési kedvezmény hány személyt érint. Batiz András kormányszóvivő körülbelül 100 ezer idősről tud, Demszky Gábor budapesti főpolgármester szerint ugyanakkor csak a fővárosban legalább 60 ezer kisnyugdíjas él.

A panelfelújítási hitel bejelentésével 2 millió szavazóhoz juthatnak el a szocialisták. Hasonló számú voksolót érintenek a családtámogatási bejelentések is. Az úgynevezett életmódmagazinokban megjelenő MSZP-reklámokkal pedig főként a fiatalabb korosztályokat és azt a 400 ezer új választót próbálják megszólítani, akik most szavaznak először. Battonyán Gyurcsány Ferenc a vidéken élő rászorulóknak is meglebegtetett egy lehetőséget, az új földosztást. E program részletei még nem ismertek, de a földosztás nyilvánvalóan milliónyi ember számára csillogtat meg esélyt a tulajdonra. A hétvégi battonyai nyugdíjastalálkozón elhangzott miniszterelnöki nyugdíjbejelentésnek egyébként nincs új eleme. Gyurcsány Ferenc a száz lépés programjában már többször is bejelentett terveit ismételte meg a Békés megyei településen. Kifejtette: jövőre át fogják alakítani a nyugdíjrendszert. Szerinte főként azok esetében „sok még a tennivaló”, akik 1989 előtt vagy 1991 és 1996 között mentek nyugdíjba. Szintén csak jövőre emelné a kormány az özvegyi juttatások mértékét.

A nyugdíjrendszer korrekciójának első lépéseként a kabinet azokon az idős embereken kíván segíteni, akiknek saját jogukon nem is lenne nyugdíjuk, hanem az elhunyt házastárs jogán kapnak egy kevés nyugdíjat, „valami elképesztően keveset, ötven százalékot összesen” – mondta Battonyán Gyurcsány Ferenc. Ezt az ötven százalékot két egyforma részletben hatvan százalékra tervezik emelni. Ez az ígéret jelentős visszaesés Medgyessy Péter 2002-es bejelentéséhez képest. A miniszterelnök-jelölt azt mondta: ha kormányra kerülnek, elsőként ötven százalékkal emelik az özvegyi juttatást, így az elhunyt házastárs nyugdíjának 75 százalékát lehetne megkapni.

Földosztás most? Szociális alapon nehéz feladat

A Nemzeti Földalapban sok százezer hektár föld van, mely a nemzeti vagyonnak valószínűleg a legnagyobb része. Ezeket jelenleg megművelik, főképpen bérleményekben. Osztásuk akkor lehetséges, ha lejárnak a bérleti szerződések. „Szociális földosztást is lehet jól csinálni, s nagyon roszszul” – mondja lapunknak Nagy Tamás, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) elnöke Gyurcsány Ferenc battonyai kijelentése után. Nagy szerint el kell dönteni, hogy liberális vagy szociális piacgazdaságot akarunk. Mi lesz például akkor a falusi turizmussal vagy a környezettudatos gazdálkodással, ha egy faluban földosztás lesz, s mindenki ócska gépekkel esik neki a földnek? „A kis birtokok nem életképesek, vállalkozni nem lehet belőlük. Persze arra alkalmasak, hogy saját szükségletre termeljenek” – mondta a MOSZ-elnök. „Szociális földprogram volt már Magyarországon” – emlékeztetett Nagy Tamás. Romáknak osztottak egyes településeken földeket. Volt, ahol jól működött az ötlet, ha az önkormányzat ügyesen, szakértelemmel kezelte a kérdést, és volt egy jól képzett falugazdász. Máshol a program megbukott, s nem a rászorultakhoz kerültek a földek. A művelési kötelezettség milliós költségekkel járhat.

Két százalék infláció, 4 százalék növekedés, nagy hiány 2006-ban

A költségvetés jövő évi tervezetéről vasárnap egyeztetett a kormány, amit a pénzügyminiszter pénteken nyújt be a parlamentnek. Batiz András kormányszóvivő a büdzsé tervezetét az „igazságos, biztonságos és bátor” jelzőkkel illette. Részleteket nem árult el, de a Világgazdaság értesülései szerint nem lesz tartható az euró bevezetéséhez szükséges államháztartási hiány. Vagyis választási költségvetés készül, nem lesznek jelentős megszorítások. 2006-ban tovább folynak a fejlesztések, de a zsebünkben is több pénz marad – mondta Batiz. „Ennek fedezete a takarékoskodás lesz, amit az államháztartásban takarítanak meg” – hangoztatta a kormányszóvivő. A tervezet szerint a bruttó hazai termék növekedése 4 százalék lesz, míg a bérek vásárlóereje 3 százalékkal fog növekedni. Emelik a legalacsonyabb keresetűek jövedelmét, átalakítják a családtámogatás rendszerét. A nyugdíjak értéke 4 százalékkal emelkedik jövőre, kifizetik a teljes 13. havi nyugdíjat.

„Csak akkor kapcsolja be a konvektort, ha nagyon muszáj”

Négy megye, százhúsz nyugdíjasklub: buszokkal, autókkal, gyalog jönnek a szimpatizánsok és kíváncsiskodók Battonyára, ahol Karsai József képviselő ötödször rendezi meg a nagygyűlést. Karsai nem kis vita után lett az MSZP jelöltje itt 2006-ra, elégtétel neki, hogy eljön hozzá a miniszterelnök. Tízezres tömeg jön össze, a sporttelep egyik felében 3 napköziotthon konyhásai és 6 környező településről 70 jelentkező 120 bográcsban főzi a sertés- és marhapörköltet. „Öt év alatt annyian jelentek meg, hogy együtt a Puskás Ferenc Stadiont is megtölthették volna” – mondja elégedetten Karsai. Gyurcsányt már a battonyai polgármesteri hivatal előtt üdvözlők hada fogadja, s amikor a nagygyűlés helyszínére érkeznek, a kormányfő és felesége, Dobrev Klára többször is megáll, hogy fogadja az út mellett várakozó emberek kézfogásait, a puszikat, és eleget tegyen az autogramot kérőknek. Pomponlányok és a fúvószenekar kíséri őket a sporttelepi tribünig. A nagygyűlésen dr. Karsai József köszöntője után Gyurcsány Ferenc az összefogás fontosságáról és az emberek boldogulásának lehetőségéről szól. Példaként említi a nyugdíjasklubokban résztvevőket, akik egyszerű eszközeikkel is képesek szervezni ügyes-bajos dolgaikat, odafigyelni és törődni egymással. „Tudom és ismerem, milyen nyugdíjasnak lenni ebben az országban. Látom édesanyámon, aki egy kétszobás lakótelepi lakásban lakik. Aki csak akkor kapcsolja be a konvektort, ha nagyon muszáj. A konyhában pedig azért nem, mert a gáztűzhely úgyis ad elég meleget. És tudom, hogyan számolja és olvassa a gázórát, hány köbméter fogyott el ebben a hónapban” — fogalmaz. Hozzáteszi: az elmúlt 15 év sok új igazságtalanságot is hozott, mely érintette a különböző időszakban nyugdíjba vonulókat is. Főként az 1989 előtt vagy 1991 és 1996 között nyugállományba vonulók esetében van tennivaló. Ezért kezdeményezi egy ötéves program bevezetését, mely a nyugdíjrendszer igazságtalanságait csökkenti. A miniszterelnök új földosztó, földértékesítési programról is beszél, mely a Nemzeti Földalapban lévő több százezer hektár állami tulajdonú földet érintené. Folytatni kívánják az adóreformokat és a családok helyzetét javító szociális programjaikat is. Tízezer nyugdíjas egyetértően ünnepel.

2006-ban tovább folynak a fejlesztések, de a zsebünkben is több pénz marad – mondta Batiz. „Ennek fedezete a takarékoskodás lesz, amit az államháztartásban takarítanak meg” – hangoztatta a kormányszóvivő. A tervezet szerint a bruttó hazai termék növekedése 4 százalék lesz, míg a bérek vásárlóereje 3 százalékkal fog növekedni. Emelik a legalacsonyabb keresetűek jövedelmét, átalakítják a családtámogatás rendszerét. A nyugdíjak értéke 4 százalékkal emelkedik jövőre, kifizetik a teljes 13. havi nyugdíjat. „Csak akkor kapcsolja be a konvektort, ha nagyon muszáj” Négy megye, százhúsz nyugdíjasklub: buszokkal, autókkal, gyalog jönnek a szimpatizánsok és kíváncsiskodók Battonyára, ahol Karsai József képviselő ötödször rendezi meg a nagygyűlést. Karsai nem kis vita után lett az MSZP jelöltje itt 2006-ra, elégtétel neki, hogy eljön hozzá a miniszterelnök. Tízezres tömeg jön össze, a sporttelep egyik felében 3 napköziotthon konyhásai és 6 környező településről 70 jelentkező 120 bográcsban főzi a sertés- és marhapörköltet. „Öt év alatt annyian jelentek meg, hogy együtt a Puskás Ferenc Stadiont is megtölthették volna” – mondja elégedetten Karsai.

Gyurcsányt már a battonyai polgármesteri hivatal előtt üdvözlők hada fogadja, s amikor a nagygyűlés helyszínére érkeznek, a kormányfő és felesége, Dobrev Klára többször is megáll, hogy fogadja az út mellett várakozó emberek kézfogásait, a puszikat, és eleget tegyen az autogramot kérőknek. Pomponlányok és a fúvószenekar kíséri őket a sporttelepi tribünig.

A nagygyűlésen dr. Karsai József köszöntője után Gyurcsány Ferenc az összefogás fontosságáról és az emberek boldogulásának lehetőségéről szól. Példaként említi a nyugdíjasklubokban résztvevőket, akik egyszerű eszközeikkel is képesek szervezni ügyes-bajos dolgaikat, odafigyelni és törődni egymással. „Tudom és ismerem, milyen nyugdíjasnak lenni ebben az országban. Látom édesanyámon, aki egy kétszobás lakótelepi lakásban lakik. Aki csak akkor kapcsolja be a konvektort, ha nagyon muszáj. A konyhában pedig azért nem, mert a gáztűzhely úgyis ad elég meleget. És tudom, hogyan számolja és olvassa a gázórát, hány köbméter fogyott el ebben a hónapban” — fogalmaz. Hozzáteszi: az elmúlt 15 év sok új igazságtalanságot is hozott, mely érintette a különböző időszakban nyugdíjba vonulókat is. Főként az 1989 előtt vagy 1991 és 1996 között nyugállományba vonulók esetében van tennivaló. Ezért kezdeményezi egy ötéves program bevezetését, mely a nyugdíjrendszer igazságtalanságait csökkenti.

A miniszterelnök új földosztó, földértékesítési programról is beszél, mely a Nemzeti Földalapban lévő több százezer hektár állami tulajdonú földet érintené. Folytatni kívánják az adóreformokat és a családok helyzetét javító szociális programjaikat is. Tízezer nyugdíjas egyetértően ünnepel. A kormányfő hallgatósága szombaton, Battonyán. A nyugdíjasoknak emelést, a vidékieknek földet, a családoknak több pénzt, a városiaknak panelhitelt ígérnek. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában