Ország-világ

2005.09.28. 00:00

Nem érik meg a pénzüket

Molnár László, Zalalövő

A politikusi fizetéseket taglaló „Megérik a pénzüket?” című cikkhez szólnék hozzá. Nagyon sok emberrel beszéltem, nyugodtan mondhatom, országosan is irritáló, elítélik egy az egyben. Van képük felvenni ennyi pénzt? Amikor tele van az ország hajléktalannal? 25–30 ezer forintból tengődővel? Mi, magyarok sajnos igen messzire állunk a demokráciától. A munkabér nem egy joghoz kötött valami? Ha van munkahelye? Ezeket a milliókat hazavivő embereket, akik akár képzettek vagy képzetlenek, a nép juttatta oda voksaival, no és vezető pártjuk.

Ez több mint visszaélés. Sem 1956-ban, sem 1989-ben, de később sem akartuk, hogy ők legyenek az elit. Több mint százszorosát kapják, mint az egyszerű magyar ember. Kapjon többet az elit, de ennyivel többet? Egy átlagos dolgozónak több mint 10 évig kell ennyiért keményen dolgoznia, mint a minden tekintetben kiszolgált kormányfőnek. Micsoda különbség! Ez a magyar demokrácia!?

Hölgyeim és Uraim! Hazánkban milliók vannak, akik a kétkezi munkájuk alapján reggeltől estig húzzák az igát, ezekre az emberekre nem csak választások táján kell odafigyelni. Az időjárási viszontagságoknak kitett foglalkozású embereknek nem áll ott az ernyős ember, az Audi, nekik akkor is dolgozniuk kell. Sorolhatnám tovább, de alaposan el kellene gondolkozni, hogy az országosan létrehozott javakból ki mennyit meríthetne.

Hazánk teherbíró képessége rohamosan csökken, gondoljuk végig, az eltartó adófizetők létszáma is csökken, hisz a lakosság erősen fogy. Ugye abból oszthatunk el, amit megtermeltünk. Hová jutunk? Ők (az elit) meg csak emlegetik rohamléptekkel a fizetéseiket. Ha az ország kereke jobban menne – nem csak kampányszagú szöveggel – akkor az életszínvonalnak emelkednie kellene. Nézzünk be az áruházakba naponta vagy nemrég zajlott le a beiskolázás, hány család jutott nullára, hány családnak kellett kölcsönt felvennie?

Azt erősen tisztázni kellene, egyre sürgősebben ki érdemel többet végzett munkája alapján, többet, az adófizetők pénzéből? 15 év alatt mennyit csökkent a szegénység? Jó, ez relatív, de sokan tudják, mit jelent ez a szó. Az unióba való belépésünkkel elértük azt, hogy többen látják, tudják, hogy mennyire tudunk élni a lehetőségekkel, meg hogy mennyire marjuk egymást. A parlamentben kiabálnak vitatkoznak egymással. Ahelyett, hogy a sok rendezetlen dolgot tisztáznák, valóban azon lennének, hogy az őket megválasztó polgárok érezhetően jobban éljenek. Pártok közti viták vannak, de fizetéseiket megkapják azért is, de a viták elveszik az időt az érdemi munkától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában