Ország-világ

2005.09.20. 00:00

Nem titok többé a dűnék muzsikája

A világ bizonyos tájain – így Marokkóban, Chilében és az USA-ban – a dűnék arról híresek, hogy különféle döbbenetes hangokat adnak ki, amikor lavina zúdul végig rajtuk. A dűnék zenéje egyes beszámolók szerint akár tizenöt percig is eltarthat, és olyan zajos is lehet, mint egy alacsonyan szálló repülőgép.

Tornai Szabolcs

Az emberiség a világutazó Marco Polo híres útirajzaiból szerzett először tudomást a dűnék rejtelmes muzsikájáról. Azóta, vagyis nyolcszáz éve egyetlen ember sem tudott kielégítő magyarázatot adni a tüneményre. Aminek persze az is az oka, hogy nagyon kevés dűne „énekel” szerte a világon. Francia kutatók nemrég meglelték a rejtély nyitját. Állításuk szerint azok a dűnék énekelnek, amelyek homokszemeit finom fémréteg, az úgynevezett sivatagi máz borítja. Ez többnyire szi-likon, vas és mangán keveréke. A kutatók Marokkóból hozattak „éneklő homokot”, majd a mintát alapos vizsgálatnak vetették alá. Rájöttek, hogy hangokat úgy is lehet csiholni a marokkói homokból, ha tenyérrel vagy fémlapáttal dörzsölik. Ezzel sikerült egy csapásra cáfolniuk azt a korábbi nézetet, hogy a dűne egésze szüli a hangjelenséget. Végleg megdőlt az az elmélet is, hogy a dűnék zenéjét a körülöttük áramló levegő hozza létre.

Bármily meglepő, de a hatalmas dűnéknek csupán a két-három centiméteres felszíni rétegében jön létre a dallamokhoz szükséges rezgés. Egy hónap múlva újabb meglepetés érte a tudósokat: ennyi idő elteltével a homokminta elvesztette „énekképességét”. Ekkor fedezték fel a homokszemeket borító fémréteget, amely valószínűleg az ősi tengerek mélyén alakult ki, és azt is, hogy ez a borítás elkopik. A titok megfejtésében elengedhetetlen volt az a felismerés is, hogy a hangképzés a homokszemek méretétől és viszonylagos mozgásától is függ. Ennek fényében az is előre meghatározható lett, hogy a világ különböző dűnéi milyen hangokat hallatnak. A kutatólaboratóriumban az éneklő homokkal mint valami hangszerrel képesek bánni a francia kutatók.

Újabban azt tervezik, hogy laboratóriumban dalra fakasztják az éneklő homokot, és az így kapott „zenéből” egy egész lemeznyi anyagot is összeállítanak. Nemsokára napvilágot láthat a világ első dűne-CD-je, amely nyilván nem fogja maga mögé utasítani a slágerlisták nagy kedvenceit, de különleges élményben részesítheti a természet rejtélyes csodái iránt érdeklődő embereket.

Tornai Szabolcs -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában