Ország-világ

2005.09.29. 00:00

Nyugat-Szahara újra az ENSZ előtt

Csák E.

Ismét a világszervezet elé kerül Nyugat-Szahara ügye, amely kereken harminc esztendeje vár megoldásra a fekete földrészen. Amikor 1975-ben Spanyolország lemondott gyarmatairól, a területre Marokkó és Mauritánia is bejelentette igényét. Hasonlóképpen lépett fel a Polisario Front nemzeti mozgalom, függetlenséget követelve a nomád lakosságnak. A hágai nemzetközi törvényszék kimondta a szaharaiak önrendelkezési jogát, Marokkó azonban katonákat küldött a foszfátban gazdag vidékre. A kirobbant háború miatt tízezrek menekültek Algériába, s laknak ma is táborokban.

1991-ben az ENSZ elérte a tűzszünetet, de a probléma nem oldódott meg. A bevonulást követően ráadásul sok ezer marokkói települt le Nyugat-Szaharában. A világszervezet James Baker volt amerikai külügyminisztert kérte fel közvetítésre. Az 1997-ben létrejött megállapodás azonban Marokkó miatt nem lépett életbe, s Baker tavaly lemondott. Az utóbbi hónapokban az ügy ismét előtérbe került. Erősödtek a függetlenségi törekvések, s Marokkó több ellenzéki vezetőt börtönbe vetett. A Laayoune-ba érkezett külföldi küldöttségeket és újságírókat visszatoloncolták. Liman Ali, a Polisario angliai képviselője úgy nyilatkozott: a helyzet robbanásveszélyes.

A palesztinokhoz hasonlóan a nyugat-szaharaiak is fegyveres harcot, intifádát hirdettek meg, s egyre több afrikai ország jelenti be, hogy elismeri a szaharaiak önrendelkezési jogát. A The Economist szerint a kibontakozást elősegítheti, hogy John Bolton, az USA új ENSZ-nagykövete hosszú ideig foglalkozott a nyugat-szaharai kérdéssel. A politikus James Bakerrel együtt több alkalommal személyesen is járt a térségben. A téma valószínűleg napirenden lesz a marokkói vezetők e heti tárgyalásain is a francia, majd a spanyol miniszterelnökkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában