Ország-világ

2005.10.01. 00:00

Nyugdíjemelés várható, de csak 2006-tól

Sz. Sz.

Nagyrészt a következő kormány időszakában ültetik gyakorlatba azokat a szabályokat, amelyekkel a nyugdíjakat szeretné emelni a jelenlegi kabinet. A Gyurcsány Ferenc miniszterelnök által bejelentett program öt évre szól. A tervezett változtatások között szerepel, hogy 2006-ban és 2007-ben tíz-tíz százalékkal emelik az özvegyi nyugdíjakat. Ez mintegy 200 ezer embert érint, a jelenlegi 36 ezer forintos özvegyi nyugdíj így 43 ezer 200 forintra emelkedik. Ez a bejelentés azonban jelentős visszaesés a szocialisták 2002-es választási ígéretéhez képest, akkor ugyanis az MSZP a kampányban azonnali 50 százalékos özvegyi nyugdíjemelést ígért.

A tervezett rokkantsági nyugdíjemelés mértéke 8–10 százalékos lesz, 1991-ig visszamenőleg. Akik 1992 és 1995 között vonultak nyugalomba nagyobb emelésben részesülnek. Kiemelt juttatást kapnak azok az édesanyák, akik 1988 előtt mentek nyugdíjba. A nyolclépcsős nyugdíjkorrekció 2006-ban az özvegyi nyugdíj emelésével kezdődik, 2007-ben következik az özvegyi nyugdíjak újabb emelkedése. A program utolsó lépése 2010-ben lesz. Ekkor az 1991-től megállapított rokkantsági nyugdíjakat emeli a kormány.

Harrach Péter, a Fidesz-frakció szociális kabinetjének vezetője azt közölte: Gyurcsány Ferenc a nyugdíjasok helyzetével visszaélve folytatja ígéretkampányát. A lapunkhoz eljuttatott közlemény szerint a miniszterelnök az elmúlt időszakban mindenkinek mindent megígért, és „az ez alapján összeállított költségvetés valószínűleg csak az álmodozás kategóriájába lesz sorolható”. Az ellenzéki politikus szerint a nyugdíjrendszer igazságtalanságait a mindenkori kormánynak folyamatosan korrigálnia kell, ezért ideje volt, hogy a szocialista-liberális kabinet is lépjen ebbe az irányba. Hozzátette: a kormány eddig érdemben semmit sem tett a nyugdíjasokért, ehelyett jelentős, az idős embereket fokozottan sújtó közüzemi és gyógyszeráremeléseket hajtott végre. Harrach Péter úgy véli, az viszont nem korrekt, hogy a szocialisták éppen a választások előtti hónapokban, a következő kormányzati ciklusra tesznek „szavazatvásárló ígéreteket”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában