Ország-világ

2005.09.03. 00:00

Óriási nevezési rekord a huszadik félmaratonon

Hegyi Áron

Jubileumi versenyhez történelmi nevezési csúcs dukál! Lehet, hogy nem ez a 20. Nike Budapest Félmaraton szervezőinek a mottója, mindenesetre tény, hogy a szeptember 4-i futófesztiválra a rajtja előtt hat nappal le kellett zárni a nevezést a klasszikus félmaratoni (21097,5 méter) távon. A rendező Budapest Sportiroda minden tőle telhetőt megtett, hogy valamennyi futni vágyó rajthoz állhasson, de az 5900 fősre bővített nevezési keret is pillanatok alatt betelt. Persze, aki mindenáron futni akar, az talál magának elfoglaltságot, hiszen a félmaratont párban (13 + 8,1 km), a 4 kilométeres Ligetkörön, vagy már szombaton a 4,2 kilométeres Metro Nemzetközi Reggeli Futáson még elfogadják a nevezéseket.
A félmaraton mezőnye a városligeti Olof Palme sétányról rajtol vasárnap 10 órakor. A Kós Károly sétányon található célba idén a Vajdahunyad váron keresztül vezet az út. A jubileum alkalmából az egyéni verseny első ezer hazai célba érője az esemény névadója ajándékaként futópólót kap a helyszínen. A célba érkezők közül két szerencsés magyar futó részt vehet a 2006-os göteborgi félmaratonin.
Érdemes egy kicsit szemezgetni a statisztikai adatok között. Míg egy évtizeddel ezelőtt még csak 1768-an értek célba, addig tavaly már 4601-en tették meg ugyanezt. Örömteli hír, hogy egyre több külföldi futó áll rajthoz (2004-ben már 521-en értek közülük célba), és viszi haza az esemény, illetve az ország jó hírét. Egyre több a hölgy is, míg tíz éve csupán a célba érkezők 12 százaléka, addig tavaly már kereken egynegyede képviselte a szebbik nemet. Talán meglepő, de feltétlenül jó hír, hogy a félmaraton nemcsak a fővárosiak eseménye, sőt ma már a vidéki indulók, ha nem is sokkal, de többen vannak, mint a futás budapesti szerelmesei. Ahogy a maraton nem a fiatalok sportja, úgy a félmaratonhoz is kell egyfajta érettség, tapasztalat. Talán ez is az oka, hogy legtöbben a 19–40 év közötti korosztályt képviselik, a második helyen pedig a 40 év fölöttiek állnak ezen a listán.
De egy a lényeg: férfinak, nőnek, öregnek, fiatalnak, pestinek és vidékinek vasárnap a Városligetben a helye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában