Ország-világ

2005.09.03. 00:00

Össztűz az illemtanárra

A fővárosi politikusok két dologban értenek egyet. A jó megjelenés fontos a hivatalban, Mitnyan György erről szóló javaslata azonban botrányos.

Kiss Gergely–Zsidai Péter

[caption id="" align="alignleft" width="300"] Sajnálatos módon a Fővárosi Közgyűlésre, hasonlóan az ország házához, nem jellemző a telt házas ülés és a jólöltözöttség.
[/caption]Ha valaki ápolatlanul, kifogásolható öltözékben jelenik meg, az vagy a szeretőjével vagy feleségével van rossz viszonyban. – Ezt hosszú évek tapasztalata alapján jelentette ki Marsi Péter Pál (MIÉP) a Fővárosi Közgyűlésen. Akkor már órák óta vitatkoztak a képviselők arról, Mitnyan György javaslatára legyen-e öltözködési kódexe a Fővárosi Közgyűlésnek. A XII. kerületi polgármester azt szerette volna elérni, hogy Demszky Gábor készíttessen öltözködési szabályzatot.

Bőhm András (SZDSZ) különösen Mitnyan ajánlásának hölgyekre vonatkozó részét tartotta felháborítónak. A frakcióvezető azzal egyetértene, hogy a főpolgármester tegyen közzé felhívást a megfelelő öltözködésre. Ennél többre azonban szerinte nincs szükség. Szolnoki Andrea (SZDSZ) még ezt sem tartja fontosnak. A főpolgármester-helyettes szerint egy ajánlás semmit sem ér. Annak különösen, aki amúgy sem tudja, hogyan kell öltözködni. Szolnoki egyébként nem tapasztal kirívó alulöltözöttséget a közgyűlésben, így Mitnyan frusztráltságát látja a javaslat mögött. Amikor ruhatáráról kérdeztük, elismerte, számos ujjatlan blúza van, és ennek okát is felfedte: – Mert szép karom van – mondta. Azt is megtudtuk a városvezetőtől, hogy szép dekoltázsa ellenére sem visel mély kivágású ruhákat.

Gy. Németh Erzsébet (MSZP) úgy látja, Mitnyan György pártállástól függetlenül lenézi képviselőtársait, mivel nem feltételezi róluk, hogy tisztában lennének az öltözködési és viselkedési normákkal. Jó szándékú, de rosszul tálalt javaslatnak nevezte Mitnyan György felvetését Horváth Csaba II. kerületi polgármester. – Egyetértek azzal, hogy a közhivatalnokok konszolidált öltözéket viseljenek – mondta a szocialista politikus. – Mi akkor tesszük a legtöbbet, ha jó példát mutatunk. Nem szerencsés azonban megszabni, mit vegyenek fel a csinos és a kevésbé csinos lábú hölgyek. Még akkor sem, ha az utcán a formásabb lábak után fordítjuk a fejünket.

A VII. kerületi polgármester szerint egy köztisztviselőnek tudnia kell, hogy hol miben illik megjelenni. – Ehhez nem kell kódexet gyártani – mondta Hunvald György. – Az egyébként nálunk is megfogalmazódott, hogy az ügyfélszolgálati irodán egyenruhában fogadják a munkatársak a kerületieket. A fővárosi önkormányzat sajtóosztályán nem osztották Mitnyan György véleményét, miszerint Demszky Gábor megsértette volna a japán császári párt, amikor bézs színű, lenvászon öltönyben találkozott velük. Megkeresésünkre elmondták: már maga a javaslat is a XII. kerületi polgármestert minősíti. Amit pedig a hölgyek megkülönböztetéséről írt, egyenesen otrombaság – tették hozzá.

Állítólag a polgármester plüssbékákkal szavaztat

Gy. Németh Erzsébet szerint a fideszes polgármester kettős mércével mér. A Fővárosi Közgyűlésben vasfegyelmet tartana, a hegyvidéki testület ülésén azonban két békát tart az asztalán. Úgy tudja, attól függően emeli fel őket, hogy a Fidesz- frakciótól az előterjesztés elutasítását vagy támogatását kéri. Ezért a szocialista politikus két nagy békával jelent meg a közgyűlésen, és a szavazás előtt a piros színű felmutatásával igazította el képviselőtársait. A hegyvidéki önkormányzat egyik munkatársa cáfolta, hogy az utóbbi másfél évben Mitnyan emelgette volna a békákat.

A hegyvidéki önkormányzat egyik munkatársa cáfolta, hogy az utóbbi másfél évben Mitnyan emelgette volna a békákat. Sajnálatos módon a Fővárosi Közgyűlésre, hasonlóan az ország házához, nem jellemző a telt házas ülés és a jólöltözöttség. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában