Ország-világ

2005.09.28. 00:00

Ötezer euróért másként szól a síp

Meccsenként több mint egymillió forint. Bírói díjként tekintélyes summa. Nem is a csapatok fizették, hanem a fogadási játékban utazó csalók…

Árvay Sándor

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Perdigao (Internacional, jobbra) – itt az argentin Papával küzd – nem tudhatja, mennyit ér csapata első helye
[/caption]Edilson Pereira de Carvalho FIFA-játékvezető és kollégája, Paulo Danelon az ügyészségi vádirat szerint több tucat mérkőzésen dolgozott a megrendelők igényei szerint. Pontosabban: a gyanú ennyire vetett árnyékot, ám lehet, hogy a szám még növekedik. Minden idők legnagyobb futballbotránya körvonalazódik a dél-amerikai országban, miután a Veja című hetilap kiderítette, hogy sok találkozó eredményét manipulálták a lefizetett játékvezetők. Bő két évtizeddel ezelőtt, 1982-ben már volt egy hasonló fogadási ügy, ám akkor bizonyíték hiányában senki ellen nem indítottak eljárást.

Most, úgy tűnik, lehet következménye a nyomozásnak. Noha a rendőrségi és sportbírósági vizsgálatok már hetek óta zajlanak, mégsem lesz könnyű bizonyítani a csalást. A bűnözők ugyanis, hogy elkerüljék a feltűnést, általában a favoritokra tettek nagy pénzt (150–200 ezer realt, azaz 55–70 ezer eurót), és a játékvezetőknek csupán annyi dolguk volt, hogy garantálják a papírformát. Az esélyes csapat győzelme rosszul fizet, kis nyereséget hoz – a fogadóirodák alacsony oddsot adnak ezekre a tippekre. „Ezzel a bűnözők azt kívánták elkerülni, hogy a meglepetésgyőzelmekre való fogadással szemet szúrjanak” – mondta Jose Guimaraes ügyész.

A brazil lap információi szerint a bundameccseket olyan vállalkozók rendelték meg, akik internetes fogadásokon keresztül később összesen 344 ezer eurónak megfelelő összeget kasszíroztak. Nem mentek rá a nagy pénzekre, hiszen e nyereségből százezret azonnal elvitt a bírók díjazása. A rendőrségi telefonlehallgatásokból kitudódott, hogy a két játékvezető minden egyes elcsalt mérkőzésért négy-öt ezer eurónak megfelelő (körülbelül 1,2 millió forint) díjazást kapott. Carvalhót azzal vádolják, hogy huszonöt mérkőzésen csalt, társa bűnlajstromán valamennyivel kevesebb összecsapás szerepel.

Nagy kérdés persze, mit hoz majd a bizonyítási szakasz, hiszen nem születtek meglepő eredmények (általában mindig az esélyes együttes győzelmét óvták a bírók), ezért nehéz a gyanút igazolni. A Veja című magazin szerint nem csak a Campeonato Brasileiro I. ligás összecsapásai, hanem a dél-amerikai kontinens legjobbjainak Libertadores-kupa-mérkőzései közül is több találkozó gyanús körülmények között ért véget. Az alig kilenc hónappal a világbajnokság előtt kirobbant ügyet Brazília futballtörténetének  legnagyobb botrányaként emlegeti a tekintélyes hetilap. Ezzel együtt különösnek tűnik – más megfogalmazásban: a csalók profizmusára, óvatosságára utal –, hogy az ügyletbe mindössze két játékvezetőt vontak be.

Az ügyészség Carvalhót csalás miatt vonja felelősségre, s már idézést is küldött számára. A 43 éves játékvezető civilben egy autókölcsönző és egy sportszercég tulajdonosa, a futballpályán elismert bírónak tartották. A FIFA-kerethez 1999 óta tartozott, megbízásokat eddig csak Dél-Amerikában kapott – ezután pedig vélhetően már sehol sem látják szívesen a pályán.

Ingatag állás

A bajnokság 28. fordulója után az Internacional (51 pont) vezet a Fluminense (50), a Corinthians (50), a Santos (47), a Golas (47) és a Palmeiras (45) előtt, ám ismerve a fenti történetet, e sorrend egyáltalán nem hivatalos. Mint ahogy a bajnokság majdani végeredménye sem, hiszen jöhetnek majd az újabb és újabb feltételezések, gyanúsítások. Az alsóházi együttesek máris javasolták: az idén ne legyen kieső, hiszen ki tudja, melyik meccs volt bunda, s melyik nem…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában