Ország-világ

2005.09.22. 00:00

Otthoni műsorszerkesztés

Az Antenna Hungária ötéves kísérleti üzemet követően tavaly év végén megkezdte a digitális műsorsugárzást. A digitális televíziózás új korszakot jelenthet a hagyományos műsorsugárzás mellett, különleges lehetőségeket nyújtva és jobb képminőséget képviselve.

Fülöp Zoltán

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Rövidesen véget érnek az unalmas esti csatornaváltogatások. Az újfajta műsorszórásnak köszönhetően magunk állíthatjuk össze esti programunkat.
[/caption]Jelzésértékűnek nevezhetjük, hogy a tavaszi, idén ötödik alkalommal megrendezett Kamera Hungária Műsorfesztiválon a televíziós műsorok szokásos bemutatója és versenye mellett az  előadások többsége a digitális televíziózással és az újszerű műsorszórásban rejlő lehetőségekkel foglalkozott. Bár a rendezvényen központi helyen szerepelt a közszolgálatiság problémája, az előadók az új formátum ismeretében nyúltak a témához. Egybehangzó vélemények szerint ugyanis ez az egész műfajt (és így közvetve a közszolgálatiságot is) megváltoztatni képes új technika lehet. Ha ugyanis magunk állítjuk össze a napi műsorrendet, átugorva például a híradókat és a politikai vitaműsorokat, akkor valóban lesz-e továbbra is létjogosultsága a közszolgálatiságnak.

A ma már alapvetően megkövetelt jobb hangminőség és kristálytiszta kép mellett a digitális televízió legnagyobb erénye ugyanis az interaktivitás. Ezzel a technikával például magunk állíthatjuk össze tévéműsorunkat. Így, ha mondjuk kizárólag rajzfilmet akarunk egy adott napon nézni, akkor néhány gombnyomással beprogramozhatjuk a tévét, hogy aznap mást ne is sugározzon. Ugyancsak néhány mozdulattal elérhetjük, hogy a filmbe helyezett reklámok helyett a tegnap esti meccs legszebb jeleneteit nézzük meg újra. A digitális technológiának köszönhetően a csatornák száma is megnövekszik: a modern tömörítési technikák felhasználásával az országos televíziós csatornák száma akár a korábbi ötszöröse is lehet.

A műsor vételére a jelenleg használatos televízióantennák megfelelők, azonban a hagyományos tévékészülék önmagában erre nem alkalmas. A digitális adásokhoz egy úgynevezett Set-Top-Box szükséges, amely az érkező digitális jeleket veszi és feldolgozza, majd a kimenetén analóg – hagyományos készülékkel is fogható – jellé alakítva továbbítja a tévé felé. A műsorkínálatot országonként eltérő elvek alapján állítják össze. Ezek részben szabadon fogható csatornákból, részben kódolt előfizetéses programokból állnak. A programszolgáltatók jelentős kedvezményt adnak a készülék árából, amennyiben a néző megrendeli valamelyik előfizetéses műsorukat. Általános a szolgáltatók részéről, hogy már az induló digitális csomagokban helyet biztosítanak a hagyományos módon sugárzott adásoknak is.

Kormányzati tervek szerint 2012-re a jelenlegi három földi sugárzású analóg csatorna helyett harminc digitális csatorna lesz elérhető. Bár a kiépítés jelenleg csak a fővárosban és a Balaton környékén zajlik, a teljes lefedettség tervét a kormány már elfogadta.

Még mindig a televízió a legnépszerűbb

A Magyar Infokommunikációs Jelentés lakossági eredményei szerint a legelterjedtebb háztartási infokommunikációs eszköz a televízió: az otthonok 94 százalékában van tévékészülék. A legnépszerűbb média a lakosság körében szintén a televízió, kevés kivétellel szinte minden 15 év feletti honfitársunk szokott tévézni. A rádió a második legszélesebb körben jelen levő csatorna, ezt 7,7 millióan, a különböző napilapokat, magazinokat pedig 6,2 millióan követik figyelemmel szerte az országban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában