Ország-világ

2005.09.28. 00:00

Papír- és reklámemlékek köszönnek ránk a múltból

Lázin M. A.

[caption id="" align="alignleft" width="215"] Ezek bizony nagyon régi plakátok
[/caption]– Akár ha a hetvenes években lennénk – mutat mosolyogva az idők viharait túlélt plakátmaradványokra Bárdos Béla Logodi utcai lakos. A férfi rögvest hozzátette: ő ugyan nem ebben a házban lakik, de úgy tudja, a lakók eddig direkt nem szedték le ezeket a ragaszokat. – Egyébként ha közelebbről megnézi, láthatja, több réteg fekszik egymáson – int közelebb a falhoz Bárdos Béla. Valóban, a papírok alatt több másik lapul. Csak találgatni lehet, vajon mennyire tudnánk visszamenni az időben, ha óvatosan szétválasztanánk az egymásra enyvezett lapokat.
A hetvenötös választásokat felidéző papírhirdetésekkel egyébként a Logodi utca 72-es számú ház falán találkoztunk. A látvány szokatlan, de nem egyedi.

A belvárosban néhány évvel ezelőtt egy régi bérház elbontásakor került elő két, 1880-as évekből származó, magyar és német nyelvű festett óriásplakát. Mindkettő ruházati vállalkozást hirdetett. De a körúti házak is számos érdekességet rejtenek. Itt annak idején, a háború után a vakolatot a felület pucolása nélkül vitték föl, minek köszönhetően a felújítások során egyre-másra kerülnek elő a különböző emlékek. Tavaly például egy a német–magyar összetartást hirdető plakát bukkant napvilágra. De láthattunk már olyat is, melyben Budapest szovjet városparancsnoka parancsban hívja fel a lakosságot a kijárási tilalom szigorú betartására.

A Városmajorban ugyancsak rálelhetünk néhány rendszerváltás előtti, illetve alatti időből származó választási plakátra. De ehhez hasonló emlékeket a házak tetején is sokat láthatunk. Elég csak a már nem létező Esti Hírlapra, a KOVO Bulgáriára vagy a MOM-ra utalni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában