Ország-világ

2005.09.06. 00:00

Rák vagy nem rák?

Rettegett betegség a mellrák, azonban legyőzhető a halálos kór, ha időben felismerik. Három amerikai kutatás is bizonyítja, hogy a nőknek nem 85, hanem csupán 50 százalékát sújtják olyan hibás gének, amelyek nagy valószínűséggel mellrákot okoznak. A legtöbb szervezetben talált csomó teljesen veszélytelen – például folyadékkal teli ciszta is lehet.

N. ZS.

[caption id="" align="alignleft" width="129"] Rendszeres szűrővizsgálatokkal időben felismerhető a betegség
[/caption] Azokat a daganatokat viszont, amelyek a menstruációval nem tűnnek el melléből, feltétlenül vizsgáltassa meg. Ahhoz, hogy a talált csomóról kiderüljön, hogy jó- vagy rosszindulatú, rendszerint szövetmintát kell venni. A legújabb eljárás már alig érezhető: egy vékony kanülős tűvel vesznek ki sejteket a mellből, helyi érzéstelenítéssel. Ily módon cisztákat is szoktak eltávolítani. Manapság kétszer annyi mellmegtartó operációt végeznek, mint tíz évvel ezelőtt. A statisztikák azt mutatják, hogy a nőknek így sincsenek kisebb gyógyulási esélyei, mint teljes melleltávolítás után. Az alkalmazott módszer attól függ, hogy milyen a daganat elhelyezkedése és nagysága. Bizonyos műtétek után is lehet egy nőnek újra szép melle: beültetéssel (pl. szilikonból) vagy a legújabb eljárással, saját szövettel. Hát- vagy hasizmot ültetnek át olyan tökéletesen, hogy utána kétrészes fürdőruhát is lehet viselni. Mindegy, hogy mellmegtartó műtét utáni besugárzás vagy a rák agresszivitásától függően kemoterápia
– az utókezelések ma már sokkal rövidebbek és kíméletesebbek. A kemoterápiához olyan sejtmérgeket is alkalmaznak, amelyek növelik a kezelés hatását, de a mellékhatásokat, a rosszullétet és a hajhullást mérsékelik.

Anastacia meggyógyult

Az énekesnőnél 2003 januárjában diagnosztizáltak mellrákot, és februárban már meg is műtötték őt. Gyógyulása után a mellrák kutatására és megelőzésére Anastacia Fund néven alapítványt hozott létre. Anastacia azóta a rákellenes küzdelem aktív résztvevője, az anyagi támogatás mellett sajtószóvivői állást vállalt a Stop Breast Cancer For Life kampányban. „Azért hoztam létre az Anastacia Fund-ot, mert úgy gondolom, hogy minden nőnek joga van az egészséges élethez”– nyilatkozott az énekesnő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában