Ország-világ

2005.09.06. 00:00

Sok településen mégsem ingyenes tankönyv

Magyar Bálint oktatási miniszter levélben kér tájékoztatást azon települések jegyzőitől, ahol az iskolákban – telefonos bejelentések szerint – nem biztosítják a tankönyvekhez való ingyenes hozzájutást a rászoruló tanulóknak.

Sz. Sz.

Az Oktatási Minisztérium közleménye szerint ügyeleti telefonjukra a hét végén 127 bejelentés érkezett az ingyenes tankönyvellátással kapcsolatban. Sok jelzés érkezett Hajdú-Bihar megyéből, különösen Debrecenből, továbbá Szabolcs-Szatmárból, de szinte az ország egész területéről vannak problémákra utaló jelzések. A közlemény szerint számos esetben előfordult, hogy a sajátos nevelési igényű tanulók esetében sem biztosítják ingyenesen a tankönyvet. Másutt a települési önkormányzat a bejáró tanulók után nem kívánja megadni a jogosultság szerinti kedvezményt, holott a normatív támogatást az iskolába járó gyerekek után kapja. A közlemény felhívja a figyelmet arra, hogy ingyenesen kell biztosítani a tankönyvhöz való hozzájutást a tartósan beteg,  sajátos nevelési igényű, a három- vagy többgyermekes családban élő, az egyedülálló szülő által nevelt, a nagykorú és saját jogán családi pótlékra jogosult és a rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülő, nappali tagozatos 1–13. évfolyamra járó tanulók részére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában