Ország-világ

2005.09.02. 00:00

Spielberg úgy véli: legyünk hálásak, amiért itt van

A többszörös Oscar-díjas Steven Spielberg dühöng – írja az internet. A budapestiek is kikeltek magukból, hiszen ahol az amerikai rendező forgat, napokra lezárják az utcákat.

Szilágyi Ágnes

A Fehérhajó utcában lakó hölgy jogosan méltatlankodott, nem mehetett le kenyérért, tejért. A filmesek nem engedték volna vissza a házba. Most a Madách tér környékiek méltatlankodnak. Igaz, hogy szombat, vasárnap éjjel forgat ott a világhírű filmrendező, ám napokkal előtte be kell rendezni a teret. Spielberg stábja úgy tartja, hogy „ez a legnagyobb dolog, ami valaha Budapesten történt”. Kicsit elvarázsolódtak az amerikaiak, hiszen évekkel ezelőtt itt forgatták az Evitát. Robert Redford és Brad Pitt főszereplésével a Kémjátszma című izgalmas mozit is. Majd Eddie Murphy és Owen Wilson főszereplésével az Én, a kém című amerikai krimit is.

A producer Andy Vajna filmjében Budapestet szerepeltette, a város összes szép részén játszódtak jelenetek. Ezzel szemben Spielberg nem Budapest nevezetességeit veszi be filmjébe, hanem fővárosunk Párizst alakítja. Az összes utcanévtáblát és üzletportált franciásították. Itt találta meg a miliőt, valljuk be, számára fillérekért. Prága, Pozsony ennyiért nem adta volna magát. Jól hangzik, Spielberg forgatócsoportja húszmilliót fizetett. anapság egy közepes budapesti lakás ára. Ha Spielberg negyven napig forgatna itt, akkor naponta ötszázezerért foglalná el az utcákat, ha tovább marad az Oscar-díjas, mondjuk hatvan napig, akkor viszont csak háromszázharmincezerbe kerül neki naponta. Joggal prüszkölnek a parkolni vágyók és a környéken lakók, akik nehezen vagy sehogy nem jutnak haza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában