Ország-világ

2005.09.30. 00:00

Szájkosaras vizit a Pest környéki veszélyes vonatokon

Szájkosaras rendőrkutyák bevetésre készen várják a Déliből Érd-alsó vasútállomásra érkező személyvonatot.

Vég Márton

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Továbbra sem tisztázott a kérdés, hogy ki számít gyanús személynek
[/caption]A graffitikkel díszített szerelvény menetrend szerint be is fut a négyes vágányra. Indulhat a reggeli akció. A leghátsó kocsiba felkapaszkodik a helyi kapitányság négy rendőre, valamint a kiképzett négylábú. Gyanús viselkedésű emberek igazoltatása, illetve körözött személyek elfogása a mai cél. Gyorsan kell ellenőrizni a vonatot, hiszen a parancs szerint Martonvásárnál zárul a razzia első felvonása. Mivel azonban minden utas normálisan ül a helyén, így odafelé menet nem kerül sor intézkedésre.

Következő lépésként a várótermet fésülik át szisztematikusan a kék ruhások, de végül egy kinti pad háttámláján ücsörgő borostás, középkorú férfit szólítanak fel papírjai átadására. Távrecsegőn bediktálják a személyi igazolvány sorszámát, de az ügyeletes tájékoztatása szerint a név nem szerepel a keresett személyek központi listáján. A visszafelé tartó, valamivel kulturáltabb vonaton szinte több a rendőr és a kalauz, mint a zötykölődő utas. Egy fő igazoltatása hasonló forgatókönyv szerint zajlik. Talán véletlen egybeesés, hogy az „áldozat” ezúttal is borostás, középkorú férfi.

A visszaeső pénztárca- és táskatolvajokat már arcról felismerik a civil ruhás rendőrök.

– Nagyon udvariasak voltak, és a kutya is aranyos. Azt azonban nem értem, hogy miért pont én vagyok gyanús. Lehet, hogy a kicsit kócos frizurám miatt – számol be a történtekről az úriember.
Visszaérkezve az akció kiindulópontjához, a leszálló rendőröket, valamint a lógó nyelvvel lihegő kutyát Tündik Győző alezredes fogadja a Pest Megyei Rendőrkapitányságról.

– Mostanában egyre többet lopnak a vonatokon. Főleg pénztárcákat, mobilokat, táskákat. Ezért a környező hat megyében ma egész nap ellenőrizzük a vonalakat. Az akcióban civil ruhás rendőrök is részt vesznek, legfőbb cél a tolvajok tettenérése – mondja lapunknak Tündik Győző határozottan. A razzia egy célt mindenképpen szolgált. Megmutatta, hogy a rendőr a vonaton is úr. Sokkal többet nem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában