Ország-világ

2005.09.06. 12:05

Személyi a határon túli magyaroknak

A határon túli magyarság közjogi helyzetére vonatkozóan Gyurcsány Ferenc három konkrét kérdésben is szóbeli ígéretet tett tárgyalópartnereinek.

BAMA

Javasolta, hogy az alkotmány foglalja magába, hogy Magyarország "felelősséget visel a határon túli magyar közösségekért, identitásuk megőrzéséért", az eddigi "felelősséget érez" megfogalmazás helyett. Emellett egy olyan személyi igazolvány megalkotásának tervét is felvázolta, mely (egyéb kedvezmények mellett) úti okmányként is használható azokban az országokban, ahol egy magyarországi személyi igazolvány most is annak minősül. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök határon túli megbeszéléseinek fő témája a januárban életre hívott "Nemzeti Felelősség" program. Ezen belül kiemelt szerepet kapott a határon túli magyarok közjogi státusának kérdése, valamint az Európai Unióba történő utazást elősegítő megoldások kialakítása. A miniszterelnök szerint a határon túli magyarok helyzete gazdasági kérdés is. Ismertette, hogy augusztus végén elkészült a "Szülőföld Program" szabályozása, mely 25 milliárd forintos fejlesztési forrást jelent. (Új Szó)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában