Ország-világ

2005.09.09. 00:00

Téliszalámi Józsefvárosban

Felszámolják a budapesti szegénynegyedeket – ezt ígérik immár sokadszor a budapesti politikusok. A józsefvárosi Magdolna utcában és környékén a lakókat bevonják a házfelújítási munkába.

Vajta Zoltán

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Győrfi Ivánék négyen laknak egy szoba-konyhás lakásban. Egy főre hat négyzetméter jut, a lerobbant ház lakója úgy tudja, ez a szabály a kerületben.
[/caption]– Mióta Csécsei a polgármester, nem törődik itt senki velünk! Új, fiatal vezetők kellenének! Csak mondják, hogy akarnak valamit is csinálni a Magdolna utcával! – mondja indulatosan Hegedűs Gyuláné (67). Pedig mindössze azt meséltük el neki, hogy mit ígér Csécsei Béla józsefvárosi polgármester és Geberle Erzsébet fővárosi képviselő. A budapesti nyomornegyedek felszámolását. A tervek között szerepel a IX. kerületben az Illatos úti dzsumbuj, Kőbányán pedig a Bihari úti telep rehabilitációja is. A legelső program azonban a józsefvárosi Magdolna-negyedben indul, ha minden igaz, már ebben a hónapban. Nem csupán felújítják a házakat, s újakat építenek, mint a szomszédos IX. kerületben. Ha csak ezt tennék, Józsefvárosban is kicserélődne a lakosság. Az itt élő igen szegények nem tudnák fizetni a megemelkedő lakhatási költségeket. A VIII. kerület célja viszont az, hogy a környezet is megújuljon és a lakók is itt maradjanak. Ezért nemcsak a házakat, utcákat rehabilitálják, hanem voltaképp az embereket is. Munkalehetőséget biztosítanak nekik, mindjárt a házak felújításában. Részt vehetnek otthonuk átalakításában, ki-ki saját tudása szerint. A munkáért fizetést kapnának, vagy beleszámítanák azt a lakbérbe.

A felzárkóztatás része az oktatás megújítása is. A program szerint a jövőben a jelenleginél kétszer többen szereznek majd felsőfokú végzettséget. Továbbá el akarják érni, hogy a Magdolna-negyed minden 40 évnél fiatalabb lakója legalább a nyolc általánost kijárja. Nagyon sok az üresen álló üzlethelyiség a környéken, erre is megoldást keres az önkormányzat. Hamarosan szociális munkások, szociológusok keresik fel a lakókat. Megpróbálják megtanítani élni a társadalomról leszakadó családokat. Például arra, hogy a segélyt nem szabad téliszalámira költeni, mert akkor a hónap közepén már nem marad pénz tízóraira, közölte Csécsei Béla polgármester. Lesz még civil tanács az itt élők képviselőiből, és közösségi ház is. Az Erdélyi utcai iskolát pedig várhatóan összevonják a Dugonics utcai gimnáziummal.

A szociális városrehabilitáció gondolata nem új. Néhány évvel ezelőtt már lehetett róla hallani. A szomszédos Corvin sétány megépítése is régebbi terv. Most ezt a témát is előhúzták a fiókból Józsefváros vezetői. Kérdésünkre Csécsei Béla polgármester cáfolta, hogy csak kampány lenne a rehabilitáció. Idő kellett az előkészítésre. Most viszont eldördült a startpisztoly. A Magdolna-negyedben elindulnak a szociális munkások, a Szigony utca környékén pedig már bontják a házakat. – Szép-szép, csak kár, hogy kampányfogás – sommázza a hallottakat Győrfi Iván (38) a Mátyás téren. Hogyan is lehetne felújítani az ő házukat, ha a lakók többsége nem tudja előteremteni az önrészt? Mindenkinek nagy szüksége lenne itt segítségre.

Nem a házakkal van baj

Berki Róbert és felesége hallott a tervekről. Olyan lesz a Magdolna utca és környéke, mint a belváros, összegzik értesülésüket. Szerintük azonban ehhez az embereket is meg kellene változtatni. Nem is a lerobbant házakkal van a legtöbb baj, hanem sok a részeg és a drogos az utcán. Berkiék nem is engedik le játszani gyermekeiket. Igaz, nem nagyon van játszótér, panaszkodnak. Az a baj, mondják, hogy sokan feljönnek ide vidékről, de nincs munkájuk, a gyerekeiket nem járatják iskolába. Megtelt velük a VIII. kerület.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában