Ország-világ

2005.09.02. 00:00

Trükköznek a tankönyvkiadók

Több iskolában panaszkodnak a pedagógusok, hogy évről évre meg kell vásárolniuk egyes tankönyveket olykor minimális változtatások miatt. A tankönyvkiadók olykor csak átszerkesztik a kiadványokat, vagy csak néhány oldalt módosítanak benne. Az oldalszámok azonban így eltolódnak, s ha nem veszik meg az új tankönyvet, akkor nem tudnak együtt haladni a diákokkal.

É. S. – F. K.

Az állam korábban minden tanévkezdésnél 14 ezer forintot juttatott a tanároknak szakkönyvvásárlásra, de 2005-től ez megszűnt. A módosítás annyiból áll, hogy a támogatást az önkormányzatok fizethetik, de a rendelet nem kötelező érvényű, így gyakran a pedagógusoknak kell megvenniük a tankönyveket. Egyes iskolákban a tankönyvtámogatásra kapott normatíva könyvtárnak járó részéből veszik meg a tanároknak a könyveket, amelynek költsége több százezer forint is lehet.

„Rendszeresen előfordul, hogy évről évre változnak a tankönyvek – mondta lapunknak Szakmáry Klára gimnáziumi tanár. – 2003-ban a Nemzeti Alaptanterv megváltoztatása miatt adtak ki új könyveket, tavaly a szerzői jogról szóló törvény változott, ezért kellett például az irodalmi szöveggyűjteményben változtatásokat végrehajtani. Volt olyan tankönyv, ami csak annyiban változott, hogy egy táblázat kimaradt belőle, ami a tavalyi évben még benne volt” – mondta a könyvtáros tanár.

Reményfy Tamás, a Mozaik Kiadó műszaki igazgatója is tud olyan esetről, amikor a kiadót csak a nyereségvágy motiválta a tankönyv megváltoztatására. „Mi szerencsére nem szorulunk rá ilyen trükkökre” – hangsúlyozta az igazgató. Elismerte, hogy az elmúlt években sokszor kellett változtatni a tankönyvek tartalmán. „Már a negyedik tantervnél tartunk néhány év alatt, máskor a minisztérium kér változtatásokat, ilyenkor természetesen át kell alakítanunk a könyveket”– mondta Reményfy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában