Ország-világ

2005.09.16. 00:00

Újabb viharfelhők gyűlnek a Honvéd kórház felett

Huszonegy éve készülnek a fővárosi Központi Honvéd Kórház átépítésére, ám ezidáig nem sikerült életet lehelni a szellemintézménybe. A beruházás mielőtt beindult volna, mindig elakadt. Úgy tűnik, ez ma sincs másképp.

Kiss Gergely

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Több mint húsz éve áll a kísértetház a főváros XIII. kerületében
[/caption]A felújításra kiírt nyílt közbeszerzési eljárás keretében a Honvédelmi Minisztérium (HM) a Magyar Építő Rt. egymilliárd forinttal drágább, közel tizennyolcmilliárdos ajánlatát hozta ki győztesnek, míg az Európai Építő Rt. – Kész Kft. pályázatát érvénytelennek nyilvánította. A HM indoklása szerint az ugyanis nem felelt meg a kiírásban meghatározott feltételeknek. Az ajánlatban állítólag burkolt előlegkérés szerepelt, továbbá a kórház folyamatos működését nem támasztották alá az előírt részletes ütemtervel. A vesztes csapat ezt másként gondolja.

– Az Európai Építő Rt. és a KÉSZ Kft. alkotta konzorcium tegnap a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordult – nyilatkozta a Reggelnek Morva Gábor, a kft. sajtószóvivője. A cégek ugyanis nem ismerik el a döntés indoklásában megfogalmazott hiányosságokat. Továbbá úgy látják, maga az eljárás számos olyan elemet hordozott magán, amely a meghozott döntést alapjaiban megkérdőjelezi. A szóvivő hozzátette, az érintett cégek a határozat megszületéséig az ügyben nem kívánnak nyilatkozni. – Bárkinek jogában áll, hogy nyolc napon belül a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz forduljon – mondta lapunknak Bocskai István, a HM szóvivője. – Majd a bizottság eldönti, hogy jogosak-e a kifogások.

A tervek szerint szeptember 23-án írná alá a szerződést a győztessel minisztérium. A munkálatok 2007. április 30-ig fejeződnének be, de a gyógyítás már 2006 októberében megkezdődne. A félkész épület állagmegóvása egyébként évi 100–150 millió forintot emészt fel.

Végtelen történet több mint húsz éve

A Központi Honvéd kórház átépítésének tervezése 1984-ben kezdődött. A kivitelezés lépésben haladt, majd 1992-ben a beruházás jövője is bizonytalanná vált, nem volt pénz az építkezésre. Egy évvel később nemzetközi pályázatot hirdettek. A várt külfödi beruházó azonban kihátrált a feladat mögül, csakúgy mint ahogy 1996-ban is. Egy évvel ezelőtt újra kiírtak egy pályázatot, ám végül az is meghiúsult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában