Ország-világ

2005.09.19. 00:00

Utánunk dobják a hitelt

Nehezebb dolog használt autó vásárlásához hitelt felvenni, ha az autópiacon vagy másik magánszemélytől kívánunk autót venni. De tavasz óta erre is van megoldás.

Kaszás Erzsébet

Évente átlagosan mintegy 18-20 ezer autós baleset végződik totálkárral. Ilyenkor az autótulajdonosok törhetik a fejüket, hogy miből vegyenek másik  autót. Hiszen a biztosítási összeg nem fedezi egy azonos típusú és állapotú autó árát. Aki ilyenkor használt autó vásárlása mellett dönt, és nem tud készpénzt szerezni, kénytelen alaposan körbenézni a hitellehetőségek között. Egyszerűbb a dolga, ha a megvásárolni kívánt autót hivatásos autókereskedőnél választja ki. Ezek ugyanis szerződéses kapcsolatban állnak a nagyobb autólízing cégek valamelyikével, és az autó mellé a hitelügyintézést is saját szolgáltatásként kínálják. Nehezebb dolog használt autó vásárlásához hitelt felvenni, ha másik magánszemélytől kívánunk kocsit venni. Pedig Magyarországon évente mintegy 300 ezer használt autó cserél gazdát, és a fele magánszemélyek közötti adásvétel. Korábban a vevő ilyenkor kizárólag hitelközvetítő segítségével juthatott autóvásárlási hitelhez. A közvetítő  jutalékot kért, ami egy másfélmilliós autó esetén akár a 75 ezer forintot is elérhette.

A márciusban indult Autóklub Hitel attól különleges – mondta lapunknak Révész Tamás, a Budapest Bank csoporthoz tartozó Budapest Autófinanszírozási Rt. vezérigazgatója –, hogy magánszemélyek egymás közötti adásvételéhez nyújt közvetítő nélkül finanszírozást. Az ügyfelek 300 ezer és 4,5 millió forint közötti összegben, minimum húsz százalékos önrésszel, forintban és devizában igényelhetik a hitelt, amit nem terhel hitelbírálati díj és külön kezelési költség sem. A választható futamidő 12-72 hónap. A hitel a Magyar Autóklub kijelölt műszaki állomásain vehető igénybe. Az Autóklub a használt autó eladásához, illetve vásárlásához kapcsolódó szolgáltatás részeként elvégzi a gépkocsik teljes műszaki állapotfelmérését, eredetiségvizsgálatát és értékbecslését, s átvállalja az adásvételhez fűződő valamennyi adminisztrációs kötelezettséget. A legfontosabb pedig az, hogy az Autóklub szakmai tekintélyével nyújt garanciát arra, hogy az adás-vétel és a hitelnyújtás a legkedvezőbb feltételekkel történjen meg.

Természetesen használt autóvásárláshoz is felvehetünk bármilyen kereskedelmi banki, szabad felhasználású személyi kölcsönt. Előnyük, hogy megfelelő kezes vagy más garancia mellett ezeknek az ügyintézése ma már valóban nagyon gyors. Ám a kamatokkal és a járulékos költségekkel ezek jóval drágábbak, mint az adott célra kért fogyasztási hitelek.

Az alacsonyabb részletet vállalják a vevők

A hitelfelvevők Magyarországon nem annyira a kamatokat, illetve a teljes hiteldíjmutatót nézik, hanem azt, hogy minél alacsonyabb legyen a havi törlesztőrészlet. Ez pedig elsősorban a futamidő gyakran már irreális megnyújtásával érhető el. Nyugat-Európában van azonban egy másik, jól bevált megoldás: alacsonyabb törlesztőrészletek fizetése után, a lejárat előtt fizet a vevő egyszerre egy nagyobb összeget, az úgynevezett maradványrészt. A hazai autóvásárlók annak ellenére idegenkednek ettől, hogy a gyakorlatban sokan mégis ezt csinálják. Ugyanis sokan 40-60 hónap után, még a törlesztés lejárta előtt cserélik újabbra az autójukat, ekkor pedig előbb egyszerre ki kell fizetniük a hátralévő tartozást. Tehát egy összegben fizetik az utolsó részletet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában