Ország-világ

2005.09.23. 00:00

Változik a felvételi eljárás

Újra módosulhat a felvételi eljárás az Oktatási Minisztérium (OM) javaslata alapján. 2006-tól csökkentenék a nyelvvizsgáért kapható többletpontokat, és csak azért az emelt szintű érettségiért jár majd többletpont, amelyből a szerzett pontokat számítják.

F. K.

A nyelvvizsgáért jövőre már csak 15, míg 2008-tól összesen 10 pluszpontot adna a tárca az eddigi 20 pont helyett. A „C” típusú középfokú nyelvvizsga viszont továbbra is 7, a felsőfokú nyelvvizsga 10 pontot ér majd. A 15 pont átmeneti alkalmazását azzal indokolják, hogy akik eddig komoly szellemi és anyagi ráfordítással megszerezték a nyelvvizsgákat, érvényesíthessék a felvételi eljárásban. A minőség védelmében a minimális ponthatár is változik, az alapképzésben 78, míg a felsőfokú szakképzésben 72 pont lesz az eddigi 60 pontos határ helyett. A tervezetről még folynak az egyeztetések, de ősszel életbe lép az új szabályozás. Az ellenzék szerint a késlekedéssel lehetetlen helyzetbe hozzák a diákokat és a tanárokat. „Arra kérjük a minisztert, hogy teremtsen tiszta helyzetet a felvételi szabályait illetően a 150 ezer, felvételire váró diák érdekében” – mondta Sió László, a Fidesz oktatási kabinetjének vezetője.

F. K. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában