Ország-világ

2005.10.31. 00:00

Banki segítség az uniós pályázatok készítéséhez

n K. E.

Az önkormányzatok számára megkönnyítené az uniós pályázatokhoz szükséges önrész előteremtését egy állami garancia alap, aminek a létrehozását kezdeményezte a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ). Az elképzelés egyik kidolgozója, az OTP Hungaro-Projekt Kft. ügyvezetője, Boros Áron lapunknak elmondta, ahhoz, hogy az alap létrejöhessen, két kérdést tisztáznak a döntéshozókkal. Csak az uniós pályázatok elnyerése érdekében felvett banki hitelekhez kapcsolódjon vagy általában az önkormányzati hitelekhez. Illetve, hogy ki legyen az állami garanciavállalás kedvezményezettje? A hitelt nyújtó bank vagy a hitelt kérő önkormányzat. Mindkét megoldásnak van előnye és hátránya is. Fontos viszont, hogy minél szélesebb körben lehessen élni a garanciaalappal. Ha a bankok a kedvezményezettek, és ügyfeleik rajtuk keresztül jutnak a szolgáltatáshoz, az leegyszerűsítené az ügyintézést.
Az önkormányzatok a jelenlegi, 2006 végéig tartó európai uniós ciklusban felhasználható 600 milliárd eurós strukturális alap egyharmadát kapták. 2007-ben azonban mintegy 1000 milliárd eurót lehet elkölteni hasonló célra, amihez viszont a jelenleginél háromszor több támogatható projektre és önerőre is szükség lesz. A terv részleteit a jövő évi állami költségvetés és az önkormányzatok jövő évi büdzséjének az ismeretében lehet majd pontosítani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában