Ország-világ

2005.10.26. 00:00

Kerekes székkel segítenek a rászorulókon

Rados V.

Vadonatúj kerekes széknek örülhetnek majdani használói a Terézvárosi Egészségügyi Szolgálat (TESZ) tüdőszűrő állomásán. Az alkalmatosság a Magyar Tolókocsi Alapítvány (MATOA) ajándéka, amelyet tegnap adtak át a Vörösmarty utcában. A betegek az V. és a VI. kerületből járnak ide. „Sok az idős ember, akiket hozzátartozóik autóval még csak-csak elhoznak a vizsgálatokra és a kezelésre – mondja Ungár Anna vezető főorvos.

– De a parkolóhelyről nehezen jutnak el a bejáratig. Szerencsére a kerület jóvoltából a mi intézményünk akadálymentes. Van rámpa, nincsenek küszöbök, a tolókocsi a liftben is elfér.” Ungár szerint mintegy tíz ember használja majd a kerekes széket, de nem ez a lényeg. „Ha csak egyvalakinek segítünk vele, már megérte.” A tavaly alakult MATOA közintézményeket ajándékoz meg a tolókocsival. Az igényt, amelyet kuratóriumuk bírál el, írásban lehet náluk bejelenteni. Jóvoltukból jutott kerekes székhez az Amerikai Úti Kórház, a Szegedi Kórház, a Keszthelyi Kastélyszálló. A székek megvásárlásához szükséges pénzt cégek, magánszemélyek adományaiból és művészi estekből gyűjti össze az alapítvány. „Májusban rendeztünk egy jótékonysági irodalmi estet – így Frank Dénes, az alapítvány kurátora.

– A fellépők közt volt Hegedüs D. Géza, Pindroch Csaba, Huzella Péter, Fellegi Ádám. Mindannyian szíves örömest ajánlották fel gázsijukat a nemes célra.” A bevételből az alapítvány negyven kerekes széket vásárolt. A gyártótól ugyanis szintén kaptak kedvezményt. A szervezet törekvését nemesnek tartja Ercséné Farkas Gyöngyi, a Motiváció Alapítvány akadálymentesítési koordinátora. Csak azt fájlalja, hogy a budapesti intézmények több mint kilencven százaléka nem akadálymentes. Hogyan használják így az ajándék kerekes székeket? „Az első ígéret szerint 2005. január 1-jéig kellett volna megoldani a problémát – sóhajt Ercséné. – Az új törvényjavaslat különböző időpontokról szól. Most 2010-re becsülik a megoldást.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában