Ország-világ

2005.11.21. 16:44

Prágai főszereplés Budapesten

Két államfő, de már elnöki szék nélkül. Václav Havel a Cseh Köztársaság volt elnöke, Göncz Árpád Magyarország korábbi köztársasági elnökével nyitotta meg „Az emberi jogok a demokráciamozgalomban húsz évvel ezelőtt– Az emberi jogok ma” című konferenciát.

Dávid Szonja

A cseh irodalomár–politikus először a Nemzetközi Helsinki Szövetség éves közgyűlésén vett részt. Ezt követte a jubileumi konferencia, mely idén húsz éves múltját ünnepli. A megjelentek elsőként az 1985-ben rendezett Alternatív Kulturális Fórum történetét elevenítik fel. A fórumon húsz évvel ezelőtt, hazai és külföldi írók, emberi jogi aktivisták emelték fel szavukat az üldöztetés ellen. A kultúrát gúzsba kötő cenzúráról, bebörtönzésekről, és száműzött alkotókról beszéltek. Az akkori összejövetel azt bizonyította, hogy a kommunista országokban a kulturális szabadság nem valósult meg. A mostani konferencia másik kiemelt témája a jelen vizsgálata. Szó lesz többek között arról, hogy milyen szerepet játszottak a kelet-közép európai ellenzéki mozgalmak a szovjet világrendszer szétesésében.

[caption id="" align="alignleft" width="211"] Fotó: Kallus György
[/caption]A konferencián résztvevők nem kímélték kérdéseikkel Václav Havelt. A cseh írót az Európai Unióval kapcsolatos véleményéről faggatták. „Európa nem más mint kísérlet a politikai integráció bizonyos fokának elérésére – mondta Havel, majd hozzátette: a gazdasági gátak lebontásához nélkülözhetetlen a politikai gátak lebontása is. Az Európai Unió keresi önmagát, vagyis alakulóban van. Havel szerint az európai szellemiségnek is utat kell törnie.

Václav Havel sűrű programját az „Én városom” című háromnapos fesztivál zárja. Az esemény Európa jelentős városait mutatja be. Az író az A38 hajón Prágát képviseli. A volt elnök szívügyének tekinti a rendezvényt, ugyanis a programok szervezésében és a fellépők kiválasztásából is kivette a részét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában