Ország-világ

2005.11.03. 00:00

Temetés, dicséret

Tibay Gábor

Míg künn, az utcákon szederjes novemberi köd szitál, a parlamenti ülésterem fából erezett melegében Lendvai Ildikó bizonygatja a magyarnak, hogy érdemes volt várni a nemzet vérzivataros évszázadain át 2006-ra. Megnyugodva dőltünk hátra székeinken, és önöknek, kedves emberek, szintén ezt javasoljuk otthonra: végre megkezdődött a költségvetés általános vitája. Azt a népi vélekedést pedig, mely szerint halottak napján a Parlamentben büdzséről beszélni 2014-es eurót jelent, nyugodtan utasítsák el. Semmi valóságalapja nincs. Legfeljebb annyi, hogy baromi nagy a költségvetési hiány, ám ez Európa boldogabb felében jelenleg nem okkult kategória.

A költségvetési helyzet amúgy ismét fokozódik. Vezényszavakban: bármi áron több a potenciális szavazóknak, a tömegeknek, kevesebb az intézményeknek, az egészségügynek, a kultúrának, mivel azok személyesült valójukban nem járulnak az urnákhoz. Mielőtt azonban kétségeink támadtak volna azzal kapcsolatban, hogy választási osztogatásról szól-e a jövő év, személyesen is megnyugtatott bennünket Kuncze Gábor. Az SZDSZ első embere tegnapi felszólalásában empirikusan bizonyította, hogy nem választási költségvetés készül – az tudniillik rossz –, hanem jó, előre mutató – és mivel a költségvetés is jó, csak ilyen lehet a 2006-os büdzsé.

Áder János Fidesz-vezető maga is erre gondolhatott, mondván: dicsérni jött, nem temetni. Méltató szavai alatt mégsem múlt el a rossz íz a szájból, hogy tulajdonképpen mégis azt mondja, hogy a jövő évi büdzsé olyan döglött, mint az egyszeri gyöngytyúk Vietnamban – persze nekünk nincs érzékünk az iróniához, nem úgy, mint másoknak. Szóval a jövő év nem lesz sétagalopp, akkor sem, ha időközben „gőzerővel folyik a termelés”, „dübörög a gazdaság”, a „pannon puma” pedig ugrani készül.

Záradék: Kóka János gazdasági miniszter abroncsot görget a ferihegyi váróban. A tárcavezető a költségvetési tárgyalások nyitányára időzítette bejelentését, hogy Dunaújvárosba jönnek a koreaiak autógumit gyártani. A költségvetést azonban réges-rég „farba lőtte az ármány”. Az árnyékállam árnyékemberei (árnyék)székfoglalóikat tartják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában