Ország-világ

2005.11.15. 00:00

Változatok egy szövetségre

Moszkva határozott lépésekre szánta el magát, hogy megakadályozza elszigetelődését.

Csák Elemér

Elkészültek Oroszország új szövetségi alkotmányának különféle változatai – adták hírül orosz források. A Fehéroroszországgal tervett unió egyik tétje és célja az, hogy Vlagyimir Putyin 2008 után is megtarthassa az elnöki posztot. A döntést meghozó legfelsőb államtanács hírek szerint november 28-án ül össze, de elképzelhető egy december eleji határozathozatal is. Oroszország és Belarusz szövetségi államának létrehozásáról 1999-ben született megállapodás. Azóta folyik az új alkotmány szövegének kidolgozása. Az egyik változat szerint az uniót államtanács irányítja majd, amelynek élén felváltva orosz és fehérorosz elnök áll, „hacsak a felek másként nem döntenek”.

A másik három verzióban a szövetséget elnök és alelnök irányítja hét éven át. Eltérnek a tervezetek a tekintetben, hogy az elnök mindig orosz nemzetisé-gű-e vagy sem. Minszkben nem titkolják, hogy – amennyiben Moszkváé a legmagasabb poszt – e téren aligha születik hamar egyezség. „Az utóbbi 16 esztendőben Fehéroroszország-ban felnőtt egy olyan nemzedék, amely elképzelhetetlennek tartja a függőséget, és nem ért egyet a szuverentiás elveszítésével” – mutatott rá a Vedomosztyi című lapban Velrij Frolov, az egyik elnökjelölt.

Egyes elemzők felvetik azt is, hogy a diktatórikus módszereiről elhíresült Lukasenko belarusz elnök hajlandó-e felvállalni a másodhegedűsséget. Másfelől az a kérdés, hogy miként lesz összeegyeztethető a két tagország külpolitikája: míg Oroszország a kapcsolatok és a gazdasági együttműködés elmélyítésére törekszik a Nyugattal, a minszki vezetés viszonya  Washingtonnal és az Európai Unióval rendkívül megromlott.

Orosz–üzbég paktum katonai segítségről

Szövetségi egyezményt írt alá tegnap Moszkvában Iszlám Karimov üzbég és Vlagyimir Putyin orosz elnök. A megállapodás értelmében Oroszország katonailag is felléphet, ha Üzbegisztánt veszély fenyegeti; cserébe Taskent engedélyezi orosz katonai támaszpont felállítását. 2005-ig az üzbég diplomácia számára két kiemelt partner volt: Washington és Moszkva. Nyáron azonban Üzbegisztán szakított az Egyesült Államokkal, és bezáratta a karsi-hanabadi amerikai bázist. A hatalmi játszmához tartozik, hogy az EU külügyminiszterei megtiltották a fegyverszállítást a közép-ázsiai országba. Egyes források szerint a Moszkvával kötött megállapodást hamarosan gázegyezmény követi, amely biztosítja a Gazprom vállalatóriásnak, hogy beruházásokat hajtson végre Üzbegisztán területén.

2005-ig az üzbég diplomácia számára két kiemelt partner volt: Washington és Moszkva. Nyáron azonban Üzbegisztán szakított az Egyesült Államokkal, és bezáratta a karsi-hanabadi amerikai bázist.

A hatalmi játszmához tartozik, hogy az EU külügyminiszterei megtiltották a fegyverszállítást a közép-ázsiai országba. Egyes források szerint a Moszkvával kötött megállapodást hamarosan gázegyezmény követi, amely biztosítja a Gazprom vállalatóriásnak, hogy beruházásokat hajtson végre Üzbegisztán területén. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában