Ország-világ

2005.12.14. 00:00

A Volán is leáll, ha Ferihegyen sztrájkolnak

Kétórás szolidaritási sztrájkot hirdetnek a Volán-társaságok buszsofőrei, ha a Ferihegyi reptér dolgozói sztrájkba lépnek – tudta meg a reggel.hu Varga Tibortól, a Közlekedési Munkástanácsok Szövetségének elnökétől. Erről szóló szolidaritási közleményüket huszonnégy órán belül kiadják.

Izing Antal

„A Budapest Airport Rt. (BA) üzemeltetési jogának eladásával a kormány példátlanul kiszolgáltatott helyzetbe hozta a reptéri munkavállalókat” – indokolta a lépést Varga. A Közlekedési Munkástanácsok Szövetségének egyébként tagszervezete a reptéri sofőröket és a forgalmi rampatiszteket tömörítő két szakszervezet, amely kedden tíz órakor kezdte meg a sztrájktárgyalásokat a BA vezetésével. „Kedden a két félnek abban sikerült megegyeznie, hogy hírzárlatot rendelnek el” – mondta Hilmer Sándor, a ferihegyi érdekképviselet szóvivője.

A sztrájkbizottság hétfői határozata alapján két pontban foglalta össze követeléseit. Az első pontban a bérigényük szerepel. A második részben az üzemeltetési jog brit BAA-nak való eladása után több évre követelnek foglalkoztatási garanciát a dolgozóknak. Érvelésüket arra építik, hogy ha az üzemeltetés eladható 75 évre, akkor a foglalkoztatás garantálása is szólhat egy évnél hosszabb időszakra.

Pánikot és felháborodást keltett a dolgozók körében a Népszabadság keddi információja. Eszerint a Nemzetbiztonsági Hivatal vizsgálatot folytatott annak kiderítésére, hogyan szivároghattak ki 2003-ban és 2004-ben nemzetbiztonsági érdeket sértő információk a BA-tól. A cégnél belső vizsgálat indult. Értesülésünk szerint Hárskúti János vezérigazgató figyelmeztetésben részesítette Kovács Zoltán szakszervezeti vezetőt, a Munkástanácsok Országos Szövetségének (MOSZ) ferihegyi megbízottját. Palkovics Imre, a MOSZ elnöke lapunknak elmondta: szerdán sajtótájékoztatót tartanak, amelyen a szakszervezet nyilvánosan tiltakozik a „csendőrállami módszerek” ellen. Hárskúti Jánost lapzártánkig nem értük el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában