Ország-világ

2005.12.11. 17:31

Adventi autóvadászat

Egy tizenhárom éves fiú bukkant rá az Opelre, amelyet ősz elején loptak el gazdájától. A hétvégi adventi autóvadászaton civilek, polgárőrök és rendőrök kerestek együtt körözött gépkocsikat.

Rados Virág

- Egyben van? Haza lehet hozni? - hüledezik a szőke asszony. Steinerné Klári kiskabátban áll az érdi ház udvarán. Azt kapta sebtében a melegítőnadrág fölé, amikor megérkeztek az autóvadászok. Szeptemberben lopták el udvarukról az óarany-narancssárga Opel Corsát - a család nem hitte, hogy valaha is meglesz. Előjön a tulajdonos is, Klári édesanyja, a hetvennégy éves Maria Lehoczky. Nehézkesen siet a vendégek elé. - Akkor nem sírtam, amikor eltűnt, most igen - mondja szemét törölgetve. - Tudják, kedveseim, súlyos cukorbeteg vagyok, rossz a lábam. Azért vettem az autót három éve, mert nem tudok gyalog elmenni az orvoshoz.

[caption id="" align="alignleft" width="290"] Kovács Robin éppen egy gyanús autó rendszámát ellenőrzi – fotó: Küri Attila
[/caption]Mariának évtizedek óta kis Szent Kristóf figura fityeg a kulcstartóján. Ő az úton levők védőszentje. Csodák csodája, a civil autóvadászok is kapcsolatban állnak vele. - Kristóf napján minden évben megszentelik ezt a kocsit - mutat járgányára Sánta László. Az Autótulajdonosok Országos Érdekvédelmi Egyesületének elnöke büszke rá, hogy ezüstmetál VW-je oldalán ott díszeleg: Zsaru Car. A technika neve, amellyel játszi könnyedséggel kapják el a lopott autókat. Be van szerelve az autóba, hangbemondással vagy nyomógombbal ismeri fel a körözött gépkocsit, rendszám vagy alvázszám alapján.

Maria Opeljét Kovács Robin találta meg Törökbálinton. Tizenhárom éves, maga is törökbálinti. Polgárőr apjával nem először vadászik együtt lopott autókra. Amikor Érdről odaérünk a Steiner család három tagjával, már várnak. - Azt szúrta ki a kissrác, hogy fordítva van a rendszámtábla kerete - meséli Törökbálinton az egyik helyszínelő rendőr, míg Robin a kamerák kereszttüzében tűri a kattogtatást. - Megnézték az ablakba gravírozott számot - nem egyezett a táblán lévővel.

[caption id="" align="alignright" width="290"] Garamvölgyi László ajándékot ad a két gyermeknek – fotó: Küri Attila
[/caption]Közben Steiner László, Maria veje fülig érő szájjal bontja le az autóról a sárga-zöld POLICE-szalagot. Kislányának, a tizenegy éves Kittinek Robinnal együtt kell pózolnia a tévések előtt. Ünnepélyes az átadás, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője, Garamvölgyi László egy-egy díszdobozt nyom a gyerekek kezébe. Bennük POLICE feliratú kulcstartó. Jön a beavatás: Robinból vadász lett. Rá kell hasalnia Sánta László civil fővadász autójára, a többiek pedig egy rendszámtáblával sorban a fenekére csapnak.

Maria, az Opel gazdája a beteg lábával otthon maradt, de mi Robin fülébe súgjuk hálaüzenetét. A fiú csöndesen csak annyit mond: - Ó, de aranyos!

Hetvenezer ellenőrzött autót, nyolcvan vadász harminchat járművel

Negyvenhárom lopott vagy körözött autó került terítékre a Budapesten tartott „adventi” autóvadászaton. Az akciót az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK), az Országos Polgárőr Szövetség Gépjármű Felderítő Tagozata, valamint az Autótulajdonosok Országos Érdekvédelmi Egyesülete szervezte szombaton. Reggel kilenc órától délután négyig harminchat járművel mintegy nyolcvan „vadász” csaknem 70 ezer gépjárművet ellenőrzött. Ebben a számítógépes, kamerás rendszámfelismerő rendszerek voltak segítségükre. Az összefogás eredményeként a felderített gépkocsikon túl a rendőrök bűncselekmény alapos gyanúja miatt három személyt előállítottak. Őket szintén a vadászok segítségével fülelték le.

Reggel kilenc órától délután négyig harminchat járművel mintegy nyolcvan „vadász” csaknem 70 ezer gépjárművet ellenőrzött. Ebben a számítógépes, kamerás rendszámfelismerő rendszerek voltak segítségükre. Az összefogás eredményeként a felderített gépkocsikon túl a rendőrök bűncselekmény alapos gyanúja miatt három személyt előállítottak. Őket szintén a vadászok segítségével fülelték le. Kovács Robin éppen egy gyanús autó rendszámát ellenőrzi – fotó: Küri Attila Garamvölgyi László ajándékot ad a két gyermeknek – fotó: Küri Attila -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában