Ország-világ

2005.12.22. 00:00

Agrárkarácsony 92 milliárd forint területalapú támogatással

Varga Ottó

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Minden ígéretünket teljesítjük – mondta Gráf József
[/caption]Az EU 2005. évi területalapú agrártámogatásait év végéig megkapják a gazdák. Szerdán Gráf József agrárminiszter indította útjára az első 30 milliárd forint átutalását.

– Így karácsony előtt a magyar gazdák számára maga a miniszter az igazi Télapó, mégpedig értékes ajándékkal.
– Ez a pénz jár, nem ajándék, hacsak az nem, hogy most május helyett már decemberben kifizetjük. Az már inkább meglepetés, hogy a Nemzeti Vidékfejlesztési Terv jogcímei közül a 44 milliárd forint agrár-környezetgazdálkodási és a mintegy 3 milliárd forint erdősítési támogatást is kiutaljuk év végéig. A félig önellátó gazdaságok számára 174 millió forint, állatjóléti és környezetvédelmi jellegű támogatásokra 190 millió forint, a termelői csoportokra 108 millió forint érkezik meg december végéig. Az évben még 160–170 milliárd forint támogatást fizetünk ki.

– Ahhoz képest, hogy 2005  nem indult valami jól a magyar mezőgazdaságban, egészen jól végződik.
– Tényleg nem indult jól, és később sem lett könnyebb. Már az unióba lépéskor trauma ért bennünket azzal, hogy a régi tagországok támogatásának csak 25 százalékát kapják a magyar gazdák. Aztán amikben biztosan hittünk, azokat is elkezdték lebontani. Például joggal hihettük, hogy a közös agrárpolitika (CAP) reformja 2013-ig biztonságot jelent számunkra, de még meg sem melegedtünk az unióban, máris kezdték visszavenni a támogatásokat. Aztán jött a cukorreform, jövőre pedig a zöldség-gyümölcs területen lesz változás. Ennek ellenére sikerült a magyar érdekeket maximálisan képviselnünk.

– Jövőre könnyebb lesz?
– Azért lesz könnyebb, mert rend van végre az adminisztrációban. Így tudjuk már januárban kifizetni a 70 milliárd forintnyi nemzeti támogatást. Nagyon sokat dolgoztak ezért a vidékfejlesztési hivatal szakértői. Presztízskérdést csináltunk belőle, hogy utolérjük magunkat.

– Mi lesz 2006 legnagyobb kihívása?
– Szakmailag talán az, hogy az eltorzult agrárszerkezetet megváltoztassuk. Ma a termelés 53 százalékát adja a növénytermesztés, 47 százalékát csak az állattenyésztés. A kívánatos az lenne, ha kétharmad-egyharmad arányban az állattenyésztésen lenne a hangsúly. Kicsi ugyan a mozgásterünk – a 400,3 milliárdos agrárköltségvetésben 3-6 milliárd forint –, de ezt arra fordítjuk, hogy a szerkezetet helyrebillentsük. Az unióval megnyíló piacok miatt felborult agrár-külkereskedelmi egyensúlyt is visszaállítjuk. Ez együtt jár a magyar áruk jobb marketingjével, amire szintén  többet költünk jövőre. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában