Ország-világ

2005.12.21. 07:00

Átárazással kezdődik az új év

Január elsejétől a mostani 25 százalékos áfa 20 százalékra csökken. A kereskedők és szolgáltatók ugyan nem kötelesek az áraikat mérsékelni, de ha megteszik, újra kell árazniuk készleteiket. Erre csupán néhány napjuk lesz.

Braunmüller Lajos

Bár a legmagasabb áfakulcs megváltoztatása nem jelenti azt, hogy a szolgáltatóknak és a kereskedőknek kötelező lenne csökkenteniük áraikon, a piaci verseny nyomása várhatóan mindannyiukat rákényszeríti erre a lépésre. Okozhat azonban némi fennakadást egyes üzleteknél az, hogy ebben az esetben az árukészlet jelentős részét át kell árazni újévig. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy január elseje munkaszüneti nap. „Az új év első napján a törvény szerint csak kivételes esetben hívhatóak be a kereskedelmi dolgozók munkára. Az áfacsökkentés miatti átárazás ürügyén egyetlen kereskedelmi alkalmazottat sem lehet január elsején dolgoztatni” – hangsúlyozta megkeresésünkkor Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

[caption id="" align="alignleft" width="180"] Kétszázezer pénztárgépet kell majd átállítani.
[/caption]Az áfacsökkenés révén adódó feladatok egy részét már az idén el lehet végezni, illetve elő lehet készíteni. Ma már nem csak a nagy bevásárlóközpontok, hanem a közepes, sőt néhol a kisebb üzletek is számítógépen vezetik a belső nyilvántartásukat. Ennek átprogramozása már a következő napokban elvégezhető feladat. Január másodikán reggel, mielőtt kinyitnak a boltok, egy gombnyomással érvényesíteni lehet az új árakat. Ezután már a pénztárgépek is a csökkentett összeget rendelik hozzá egy-egy termékhez. A vevő a blokkon már az új árakat látja, és azokat is kell kifizetnie.

„Nagyobb probléma, hogy annak a vevőnek, aki a jövő év első napjaiban számlát kér olyan termékről, amelynek áfatartalma 25-ről 20 százalékra csökkent, a pénztárgép még nem tud ilyet nyomtatni. A kasszák átállítását ugyanis csak az APEH által megbízott szakemberek végezhetik. Amíg ők nem teszik ezt meg, addig a kereskedők kénytelenek lesznek kézzel írni a részletes számlákat az érintett termékekről” – figyelmeztetett a főtitkár. „A feladat nem kicsi, Magyarországon jelenleg százhatvanötezer üzlet van, és körülbelül kétszázezer pénztárgép. Átállításukra elvileg március végéig van idő, de úgy gondolom, hogy néhány nap alatt megoldható az összes kassza átigazítása az új áfarendszerhez” – tette hozzá Vámos György.

Ha a kereskedő úgy dönt, hogy rögtön másodikán, a nyitás napján minden termékének csökkenti az árát, akkor nemcsak a raktárban lévő készletet, hanem a polcon lévőt is át kell áraznia. Ez – különösen a nagy bevásárlóközpontok esetében – jelentős pluszmunkát jelenthet. Megoldás lehet, ha az üzletvezetők várnak néhány napot, és miután a tavalyi készlet kifogyott, az új termékeket már az új áron adhatják. Külön lehetőség, hogy felhívják a bejáratnál, vagy a bolt több pontján kifüggesztett tájékoztatókban, hogy az adott napon éppen mit áraznak át az üzlet alkalmazottai.

„A fogyasztónak tudnia kell, hogy mennyiért vásárol, a kereskedőnek tehát kötelező őt tájékoztatnia. Mégis azt gondolom, hogy egyetlen vevő sem fog felháborodni azon, ha a kasszánál kiderül: kevesebbet kell fizetnie, mint amire számított. Tudomásul kell venni, hogy az áfacsökkentésből adódó nehézségekkel szembe kell néznünk, de valószínűleg néhány napon belül minden a megszokott módon fog működni” – jelentette ki Vámos György.

Az élelmiszerek ára nem változik

Az alapvető élelmiszerek (például a tej, a kenyér) 15 százalékos áfával terheltek. Mivel ez a kulcs nem változik, ezért az ebbe a körbe tartozó termékek sem lesznek olcsóbbak. A jelenleg 25 százalékos áfával terhelt áruk köre azonban rendkívül széles. Ide tartoznak a tisztálkodószerek, a mosópor, a ruházati cikkek, a bútorok, valamint a szórakoztató elektronikai cikkek, és egyéb háztartási gépek is.

A fogyasztóvédelem néhány napig türelmes lesz

„A termékek átárazása, és az új ár pontos feltüntetése nem kis feladatot jelent a kereskedelemben dolgozóknak, ezért a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség január első napjaiban türelmes lesz, és nem indít vizsgálatokat” – mondta el lapunknak Siklósi Máté helyettes szóvivő. „A célunk ugyanis nem az, hogy a kereskedőket büntessük, hanem az, hogy az új áfarendszerben is pontosan tájékozódhasson a vásárló. A néhány napos türelmi idő letelte után azonban a korábbi évekhez képest sokkal keményebb és átfogóbb ellenőrzési akciót bonyolítunk le az ország egész területén. Különösen oda fogunk figyelni arra, hogy a termékek áfával növelt értékét tüntessék fel, a „nettó ár plusz áfa” típusú jelzés szabálytalan. Ilyen a palackozott italok esete is, ahol kötelező a termék teljes árát kiírni, betétdíjjal együtt.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában