Ország-világ

2005.12.21. 00:00

Átláthatóbb lesz a banki feketelista

Tóth M.

A parlament hétfőn megszavazta a központi hitelinformációs rendszert (ismertebb nevén: Bankközi Adós- és Hitelinformációs Rendszer, BAR) is szabályozó hitelintézeti törvény megújuló szövegét. A módosításoknak köszönhetően a lakosság számára átláthatóbb lesz a folyamat. „A legfontosabb változás az, hogy ezentúl csak az kerülhet fel a BAR-listára, akinek a mindenkori minimálbér összegét meghaladó tartozása van több mint kilencven napon át” – tudtuk meg Binder Istvántól, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szóvivőjétől. A lista eddig is hasonló elveken működött, de most a törvény egyértelművé teszi azt, hogy a két feltételnek egyszerre kell teljesülnie. Továbbá fontos azzal is tisztában lenni, hogy a késedelmes fizetés idején érvényben lévő minimálbér a mérvadó.

A másik fontos újdonság az, hogy a pénzintézeteknek ezentúl többször is tájékoztatniuk kell ügyfeleiket a BAR-listára kerülés szabályairól. Először a hiteligénylés kezdeményezésekor, másodszor a hitelszerződés megkötése előtt kell írásban közölni a tudnivalókat. A pénzintézeteknek 30 nappal a listára kerülés előtt levélben kell értesíteniük a késedelmesen fizetőket. Nyolc napon belül írásban kell közölniük azt is, ha elküldték az adós adatait a rendszert nyilvántartó központnak.

Kibővül a nyilvántartott adatok köre: a személyes adatokon túl a kölcsönszerződés típusa, száma, megkötésének és lejáratának ideje, a hitel és a fennálló tartozás összege is szerepel majd a rendszerben. Évente egyszer ingyenesen tudakozódhatunk bármelyik hitelintézetnél arról, hogy szerepelünk-e nyilvántartásban. A válasznak kilenc munkanapon beül meg kell érkeznie. Jövőre lehetőség lesz arra is, hogy az ügyfelek kifogással éljenek a hitelintézeteknél vagy az adatokat kezelő központnál, ha úgy vélik, nem jogosan kerültek fel a listára. Ez esetben az ügyet 15 napon belül ki kell vizsgálni. Amennyiben beigazolódik az, hogy jogosulatlanul szerepel valaki a nyilvántartásban, akkor két napon belül törölni kell onnan. Ha az ügyfél nem elégedett a vizsgálat eredményével, 30 napon belül a területileg illetékes bírósághoz fordulhat, ahol gyorsított eljárás keretében tárgyalják az ügyét. Az azonban továbbra sem változott, hogy aki jogosan kerül fel a listára, az a tartozás teljes kifizetése után még öt évig szerepel az adatbázisban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában