Ország-világ

2005.12.17. 00:00

Az erdészek nem tüntetnek

Mégsem vonultak tegnap az utakra a magánerdőgazdák, miután az utolsó pillanatban megszületett az egyezség.

Laczi Zoltán

Az erdészek elsősorban azért hirdették meg országszerte a félpályás útlezárást, mert nem kapták meg az elvégzett erdőtelepítések és felújítások után a nekik járó támogatások egy részét. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium vezetője, valamint a Magánerdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége között azonban a tervezett demonstráció előtt egy nappal megszületett a megállapodás.
Luzsi József, a Megosz elnöke elégedetten szólt az elért egyezségről. Szerinte az egyik legfontosabb eredmény, hogy a 2007–2013 közötti időszak támogatásaiban minden jogcímen szerepel majd az erdészet, amivel lényegében EU-kompatibilissé válik a hazai magán-erdőgazdálkodás.
Az egyezség részét képezi, hogy a tavaly elvégzett, uniós társfinanszírozású erdőtelepítések után járó kifizetések ez év december 31-ig megtörténnek, a magánerdő-tulajdonosok által elvégzett erdőfelújítások és nemzeti finanszírozású erdőtelepítések után járó támogatásokat pedig január közepétől március 31-ig átutalják az erdőgazdáknak. A miniszter aláírta azt is, hogy az Állami Erdészeti Szolgálat a 2005 harmadik negyedévig esedékes integrátori támogatásokat december 31-ig, a negyedik negyedévre esedékes támogatásokat pedig jövő év február 15-ig kifizeti.
Az érdekvédelmi szervezet vezetője arról is szólt, hogy folyamatban van az erdőkről és az erdők védelméről szóló törvény módosítása, aminek egyik kiemelt célja a magán-erdőgazdálkodás működési feltételeinek javítása.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában