Ország-világ

2005.12.12. 00:00

Csúcson az aranyár, és még nincs megállás

Braunmüller L.


Huszonnégy évvel ezelőtt, 1981-ben volt utoljára ilyen drága az arany. Egy uncia (28,35 gramm) ára a napokban átlépte az ázsiai kereskedés során az 520 dolláros szintet, jóllehet egyes szakértők néhány hónapja még az 500 dolláros karácsonyi aranyat is elképzelhetetlennek tartották. Az arannyal együtt az ezüst és a platina ára is hasonlóan nő.
Elemzői vélemények szerint a globális növekedés lassulása, valamint az infláció miatti aggodalmak okozzák az arany felértékelődését. Az is biztosnak látszik, hogy még egy darabig – várhatóan az év végéig – nem áll meg a folyamat.
A további drágulás oka lehet azon várakozások felerősödése, miszerint számos európai és ázsiai bank aranyra cseréli dollártartalékainak egy részét. Tovább emelheti az arany – és a vele együtt mozgó többi nemesfém – árát az is, hogy az ékszerészet aranyigénye karácsony környékén mindig megnövekszik.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában