Ország-világ

2005.12.27. 14:01

Emelkednek a nyugdíjak

Jövőre már a teljes 13. havi nyugdíjat kifizeti az állam, a 4,3 százalékos nyugdíjemelésen felül - közölte a kormányszóvivő kedden Budapesten. A 13. havi összeget két részletben, tavasszal és ősszel kapják meg a nyugdíjasok.

BAMA

Batiz András elmondta, ezzel 2006-ban 6 százalék fölötti lesz az emelés, vagyis a nyugdíjak jövőre - a várható 2 százalékos vagy ennél alacsonyabb inflációt figyelembe véve átlagosan 4 százalékkal érnek majd többet a boltokban, mint az idén. A minimálnyugdíj összege az idei 24 700 forintról jövőre 25 800 forintra nő, az átlagos öregségi nyugdíj pedig több mint 65 ezer forint lesz. Január 1-jétől a 75 év feletti egyedülálló nyugdíjasok jogosultságot szerezhetnek az idős korúak járadékára. Ha jövedelmük nem éri el a nyugdíjminimum 130 százalékát - ez 2006-ban havi 33 540 forint -, akkor jövedelmüket erre a szintre kiegészítik. Ez több mint negyvenezer nyugdíjast érint, és átlagosan havi kilencezer forintos kiegészítést jelent - tette hozzá.

A nyugdíjasok mindezen túlmenően - a létfenntartásukat veszélyeztető rendkívüli esetben - egyszeri segítséget kaphatnak. A kormányszóvivő elmondta azt is, hogy jövőre elindul a 100 lépés nyugdíjkorrekciós programja. Elsőként a saját jogú nyugdíjjal nem rendelkező özvegyek nyugdíjának mértéke emelkedik 2006-ban 50 százalékról 55 százalékra, majd 2007-ben 60 százalékra. Összesen 180-190 ezer olyan nyugdíjasról van szó, akinek a jövedelme átlagosan 3 600 forinttal emelkedik január 1-jétől - tette hozzá Batiz András.

Hatvanezer nyugdíjas december 24-ig már megkapta a három hónapra járó, összesen hatezer forintos távfűtési támogatást - közölte a kormányszóvivő. Ez azt jelenti, hogy karácsonyig mintegy 340 millió forintot fizetett ki e célra a nyugdíjfolyósító. A támogatás 2005 októberétől jár a rászoruló nyugdíjasoknak. Egyszemélyes háztartásban élők akkor igényelhették, ha egy főre jutó bevételük nem haladta meg a 2005-ben 24 700 forintos nyugdíjminimum háromszorosát. Ha többen élnek egy háztartásban, akkor jogosultak a támogatásra, ha az egy főre eső bevétel alacsonyabb a nyugdíjminimum kétszeresénél. Akik tavaly november 15-ig benyújtották kérelmüket a település jegyzőjénél, azok egy összegben, októberig visszamenőleg már megkapták a támogatást. Az önkormányzatok december 13-ig hatvanezer kérelmet továbbítottak a Nyugdíjfolyósító Igazgatósághoz. Továbbra is be lehet nyújtani kérelmeket távfűtési támogatásra, de aki ezután jelentkezik, a juttatást már nem kapja meg visszamenőlegesen. A támogatást januártól havonta, a nyugdíjjal együtt utalják. Az összeg a téli hónapokban, a fűtési szezonban havonta kétezer, azon kívül havi ezer forintot jelent.

Továbbra is be lehet nyújtani kérelmeket távfűtési támogatásra, de aki ezután jelentkezik, a juttatást már nem kapja meg visszamenőlegesen. A támogatást januártól havonta, a nyugdíjjal együtt utalják. Az összeg a téli hónapokban, a fűtési szezonban havonta kétezer, azon kívül havi ezer forintot jelent. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában