Ország-világ

2005.12.24. 00:00

Ha Mici egyedül van, unatkozik és rosszalkodik

B. B.

[caption id="" align="alignleft" width="176"] Nem gonoszak, szeretetre vágynak
[/caption]Fordul a kulcs a zárban, az ajtóban macskánk, kutyánk pislog ártatlan szemekkel. A nappaliban aztán legnagyobb megdöbbenésünkre megtépázott függöny, felborított virágcserép, darabokra szaggatott házipapucs szomorú látványa fogad.
– Ha nem biztosítjuk kedvencünknek a természetes életteret, reggel elmegyünk és csak este keveredünk haza, számítanunk kell arra, hogy napközben történik valami a lakásban – mondja dr. Bogdán Levente állatorvos. Tapasztalata szerint a lakásban tartott kutya még akkor is képes felbontani a linóleumot, ha naponta háromszor-négyszer sétáltatják a szabadban. A kertes házban tartott állatok általában találnak elegendő elfoglaltságot odakint ahhoz, hogy amíg mi dolgozunk, ők kalandozhassanak. A szakember szerint fontos, hogy ha nem családi házban élünk, de nem tudunk lemondani az állattartás örömeiről, a lakás méretének megfelelő kutyát válasszunk. A nagyobb testű állatok szenvednek a bezártságtól, és a rövid séták során nem tudják lefutni napi kilométerigényüket. A macskák jobban bírják a bezártságot, de ők is képesek unalmukban átrendezni a nappalit. A mászófa, karomélesítő persze alapfelszerelés egy macskás lakásban, de előfordulhat, hogy cirmosunk ügyet sem vet rá, inkább a fotelt használja manikűrkészletként.
– Az állatok igénylik a törődést, naponta több órát kell velük foglalkozni ahhoz, hogy unalmukban vagy boszszúból ne rosszalkodjanak. Ilyenkor nem boszszantani akarnak minket, csak fel akarják hívni magukra a figyelmet – mondja Bogdán Levente. A növényrágcsáló macskák gazdáinak azt tanácsolja az állatorvos, vegyenek zöld búzát, macskafüvet. A cicusok ugyanis azért „legelnek”, hogy segítsék a mosdások során a gyomrukba került szőrcsomók távozását szervezetükből.
Kedvenc bútoraink megvédésére is kínálnak különféle készítményeket a nagyobb állat-áruházak. Az olyan sprayk, amelyek a macskák számára undort keltő illattal operálva próbálják távol tartani kis barátainkat a fotelektől és szófáktól, gyakran teljesen hatástalannak bizonyulnak. Míg mi fulladozunk a szagtól, Mici dorombolva, boldogan körmöli a kanapét. A megoldás tehát természetes vagy azt imitáló tér kialakítása kedvencük számára. Na és persze sok-sok türelem.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában