Ország-világ

2005.12.30. 00:00

Jövőre átrajzolják Erdély regionális térképét

Lukács János, Kolozsvár

Elképzelhetőnek tartja György Ervin, a romániai Kovászna megye prefektusa, hogy 2006-ban újrarajzolják a fejlesztési régiók térképét. „A kérdés immár csak az, hogy milyen eredményekkel járhat a folyamat” – tette hozzá sajtótájékoztatóján a kormánymegbízott. A jelenlegi regionális felosztás szerint a magyarok által lakott Székelyföld a közép-romániai, 7-es számú régióhoz tartozik, ugyanabba, amelybe a gazdaságilag jóval fejlettebb Brassó és a teljesen eltérő kulturális gyökerekkel rendelkező román Mócvidék is.

A régiók újraszervezése már hosszabb ideje téma a romániai magyar közéletben, számos politikus szorgalmazta, hogy az újrafelosztás során csupán a három székelyföldi megye – Maros, Hargita és Kovászna – alkosson külön régiót. Érvelésük alapja nemcsak a vidék közös történelmi és kulturális múltja, hanem a nagyjából hasonló fejlettségi szint és potenciál is.

Az elképzelést a kormány területi képviselője is támogatja. György Ervin szerint az uniós projektek elbírálásánál Kovászna hátrányban van az egyazon régióba tartozó Brassóval és Szebennel szemben, mivel utóbbiak jóval fejlettebbek és a gazdasági potenciáljuk is nagyobb.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában