Ország-világ

2005.12.16. 00:00

Készítsen gyorsan, finomat

Nyakunkon a karácsony. Vásárolunk, csomagolunk, takarítunk – lázas készülődéssel telnek a napok. Néhány egyszerű recepttel megkönnyítjük a háziasszonyok dolgát.

Árvay N. Tivadar

Az ebéd elkészítése nem kell, hogy órákig tartson. Persze ez nem jelenti azt, hogy mostantól zsíros kenyéren vagy zacskós levesen kell élnie családjának. Gyorsan elkészíthető fogásokat ajánl a Villámreceptek című könyv. A praktikus kiadványból hetekre összeállíthatja a menüt anélkül, hogy unalmassá válna a házikoszt. Az ételek többségét rövid idő alatt elkészítheti, és még az alapanyagok beszerzése sem okozhat gondot. Nem kell tehát lemondania a családnak a háromfogásos főétkezésekről még a karácsony előtti készülődés közben sem.

 

Túrókehely
Elkészítés: kb. 40 perc
Hozzávalók 4 személyre:
4 babapiskóta, 60 ml mandulalikőr, 4 tojás, 10 dkg kristálycu-kor, 20 dkg tehéntúró, 5 dkg porcukor, 2 ek. vaníliás cukor.
Elkészítés: a kelyhekbe tegyen 1-1 babapiskótát, és locsolja meg a likőrrel. Keverje habosra a tojást a kristálycukorral. Turmixolja össze a túrót a porcukorral és a vaníliás cukorral. Adja a tojáshoz, és habverővel keverjen túrókrémet. Ossza szét a poharakba, és 30 percre tegye a hűtőbe.

Lencsepüréleves
Elkészítés: kb. 40 perc
Hozzávalók 6 személyre:
2 ek. olaj, 1 felkockázott hagyma, 2 felkockázott póré, 2 gerezd zúzolt fokhagyma, 30 dkg lencse, 1,5 l zöldségalaplé, 12 durvára vágott borsmustárlevél,
1 ek. citromlé, 1,25 dl főzőtejszín.
Elkészítés: közepes hőmérsékleten melegítse fel az olajat. Időnként kevergetve dinsztelje aranybarnára benne a hagymákat. Öntse rá a zöldségalaplét és forralja fel. Tegye bele a lencsét, forralja át, majd 30 percig főzze lassú tűzön. Adja hozzá a borsmustárlevelet és a citromlét, és főzze még öt percig. Hagyja kihűlni, majd pürésítse. Öntse egy tiszta edénybe, lassú tűzön főzze tovább 2-3 percig, hogy forró legyen. Végül keverje hozzá a tejszínt.

[caption id="" align="alignleft" width="150"] forrás: Magyar Könyvklub
[/caption]Zöldséges metélt
Elkészítés: kb. 30 perc
Hozzávalók 4 személyre:
2 ek. olaj, 6 hosszában négybe vágott bébipadlizsán, 8 félbevágott paradicsom, 8 szelet gépsonka, 1 felkarikázott lilahagyma, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 1-1 megpirított, négybe vágott piros, zöld és sárga húsú paprika, 2 ek. aprított bazsalikom, 50 dkg spenótos metélt.
Elkészítés: kenje meg a padlizsánok vágott felét olajjal és grillezze mindkét oldalukat 2-3 percig. Húsával lefelé grillezze át a paradicsomot és a sonkát is. Közepes lángon melegítse az olajat egy serpenyőben, pirítsa meg a hagymát, a fokhagymát, adja hozzá a zöldségeket és a bazsalikomot. Sózza, borsozza és kevergetve pirítsa 4 percig. Kanalazza a tésztára a zöldséget, rakja rá a sonkát és tálalja frissen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában