2005.12.16. 00:00
Készítsen gyorsan, finomat
Nyakunkon a karácsony. Vásárolunk, csomagolunk, takarítunk – lázas készülődéssel telnek a napok. Néhány egyszerű recepttel megkönnyítjük a háziasszonyok dolgát.
Az ebéd elkészítése nem kell, hogy órákig tartson. Persze ez nem jelenti azt, hogy mostantól zsíros kenyéren vagy zacskós levesen kell élnie családjának. Gyorsan elkészíthető fogásokat ajánl a Villámreceptek című könyv. A praktikus kiadványból hetekre összeállíthatja a menüt anélkül, hogy unalmassá válna a házikoszt. Az ételek többségét rövid idő alatt elkészítheti, és még az alapanyagok beszerzése sem okozhat gondot. Nem kell tehát lemondania a családnak a háromfogásos főétkezésekről még a karácsony előtti készülődés közben sem.
Túrókehely
Elkészítés: kb. 40 perc
Hozzávalók 4 személyre:
4 babapiskóta, 60 ml mandulalikőr, 4 tojás, 10 dkg kristálycu-kor, 20 dkg tehéntúró, 5 dkg porcukor, 2 ek. vaníliás cukor.
Elkészítés: a kelyhekbe tegyen 1-1 babapiskótát, és locsolja meg a likőrrel. Keverje habosra a tojást a kristálycukorral. Turmixolja össze a túrót a porcukorral és a vaníliás cukorral. Adja a tojáshoz, és habverővel keverjen túrókrémet. Ossza szét a poharakba, és 30 percre tegye a hűtőbe.
Lencsepüréleves
Elkészítés: kb. 40 perc
Hozzávalók 6 személyre:
2 ek. olaj, 1 felkockázott hagyma, 2 felkockázott póré, 2 gerezd zúzolt fokhagyma, 30 dkg lencse, 1,5 l zöldségalaplé, 12 durvára vágott borsmustárlevél,
1 ek. citromlé, 1,25 dl főzőtejszín.
Elkészítés: közepes hőmérsékleten melegítse fel az olajat. Időnként kevergetve dinsztelje aranybarnára benne a hagymákat. Öntse rá a zöldségalaplét és forralja fel. Tegye bele a lencsét, forralja át, majd 30 percig főzze lassú tűzön. Adja hozzá a borsmustárlevelet és a citromlét, és főzze még öt percig. Hagyja kihűlni, majd pürésítse. Öntse egy tiszta edénybe, lassú tűzön főzze tovább 2-3 percig, hogy forró legyen. Végül keverje hozzá a tejszínt.
[caption id="" align="alignleft" width="150"] forrás: Magyar Könyvklub
[/caption]Zöldséges metélt
Elkészítés: kb. 30 perc
Hozzávalók 4 személyre:
2 ek. olaj, 6 hosszában négybe vágott bébipadlizsán, 8 félbevágott paradicsom, 8 szelet gépsonka, 1 felkarikázott lilahagyma, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 1-1 megpirított, négybe vágott piros, zöld és sárga húsú paprika, 2 ek. aprított bazsalikom, 50 dkg spenótos metélt.
Elkészítés: kenje meg a padlizsánok vágott felét olajjal és grillezze mindkét oldalukat 2-3 percig. Húsával lefelé grillezze át a paradicsomot és a sonkát is. Közepes lángon melegítse az olajat egy serpenyőben, pirítsa meg a hagymát, a fokhagymát, adja hozzá a zöldségeket és a bazsalikomot. Sózza, borsozza és kevergetve pirítsa 4 percig. Kanalazza a tésztára a zöldséget, rakja rá a sonkát és tálalja frissen.