Ország-világ

2005.12.07. 16:08

Kollégájukat gyászolják a mentősök

Gyászol a mentőstársadalom, kedden este ugyanis Békéscsaba és Békés között egy közlekedési balesetben szörnyethalt P. Sándor 42 éves békéscsabai mentősofőr.

Nyemcsok László

A 47-es főúton Békés felől Békéscsaba irányába tartott kedden este egy Nissan terepjáró gépkocsi. Vezetője, egy 22 éves csabai nő előzésbe kezdett, eközben összeütközött a szemből érkező mentőautóval. A baleset következtében a Toyota mentő sofőrje a helyszínen életét vesztette. A mentő egy 74 éves békési asszonyt szállított haza kórházi kezelésről. Az asszonyt többszörös csonttöréssel vitték vissza a kórházba. A mentőápoló — 20 éves békéscsabai fiatalember — szintén kórházba került, de úgy néz ki, hogy az ő sérülései nyolc napon belül gyógyulók. A terepjáró vezetője súlyos sérülést szenvedett.

Az elhunyt férfi tíz éve dolgozott a mentőknél, három gyermek édesapja volt. A szolgálatteljesítés közben életét vesztő bajtárs emlékének adózva szerdán az összes mentőautóra gyászszalagot tűztek ki, és a mentőállomásokra gyászlobogót tettek ki. — P. Sándort a mentőszolgálat saját halottjának tekinti, hozzátartozóiról igyekszünk megfelelően gondoskodni — közölte Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője. — Sajnos, idén már ez volt a második ilyen tragédia. Februárban Dunaújváros közelében balesetből szállított a mentő sérültet kórházba. Egy előzésbe kezdő terepjáró érkezett szemből, és csapódott a járművünknek. Abban a balesetben is a mentő sofőrje vesztette életét.

Győrfi Pál kitért arra: a Békésben balesetező Toyota egy nyolcéves jármű volt, légzsákok nélkül. Más kérdés, olyan erejű ütközés történt a szemtanúk szerint, hogy öt légzsák sem mentette volna meg a sofőrt. Egy szemtanú elmondta: azt látta, hogy a mentő és a terepjáró is a levegőbe repült a csattanás után. — Elképesztően sok munkájuk van a betegszállítóknak, csak az Országos Mentőszolgálat járművei 60 millió kilométert tesznek meg évente az utakon — ecsetelte Győrfi Pál. — Emiatt gyakori részesei baleseteknek. Sajnálatos az is, hogy sokan lényegében taxinak használják a mentőautót. A szóvivő kitért arra, hogy a tavalyi év végétől az idei esztendő közepéig országosan 200 új, korszerűen felszerelt mentőautót helyeztek üzembe. A közeljövőben még további 120 új gépkocsi érkezik a mentőállomásokra.

A Békéscsabai Rendőrkapitányságon elmondták: a Nissan vezetője ellen halálos közúti baleset gondatlan okozásának gyanúja miatt indítottak eljárást. Ez a vétség a törvény szerint egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában