Ország-világ

2005.12.23. 08:39

Markó és Kovács az eMagyar pontokról tárgyalt

Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter eredményes tárgyalásokat folytatott csütörtökön Markó Bélával, Románia miniszterelnök-helyettesével, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnökével az informatikai minisztérium határon túli programjainak tapasztalatairól és folytatásáról.

BAMA

[caption id="" align="alignleft" width="110"] Markó Béla
[/caption]Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium 2003-ban meghirdetett Szülőföldön az információs társadalomba programja úgy nevezett eMagyar pontok létrehozását támogatta, jelenti a CENA hírügynökség. A Kárpát-medencében és a tengeren túl több mint 300 ilyen pont jön létre, ebből 150 eMagyar pont Románia magyarlakta területein valósul meg.

Az internet-pontok létrehozásának a célja, hogy a lakosság közösségi hozzáférési helyeken ingyen vagy kedvezményes áron használhassa a világháló adta lehetőségeket. Az informatikai infrastruktúra használata akkor válik valóban hatékonnyá, ha minél szélesebb körben szolgálja a kulturális értékek ápolását és megőrzését, az információhoz való gyors hozzájutást, az üzleti kapcsolatok erősítését, a társadalom és gazdaság modernizációját.

Ennek érdekében 2006 első negyedévében megkezdi működését a www.emagyar.net portál. Az IHM támogatta a Janovics Jenő Alapítvány kérését, hogy a korábban az erdélyi magyar digitális televízió létrehozására megítélt összeget erdélyi magyar rádióhálózat létrehozására és televíziós stúdiók támogatására használhassa fel. Ezt a módosítási kérelmet a Magyar Köztársaság Kormánya december 15-i határozatával jóváhagyta. Az összeg felhasználására a Janovics Jenő Alapítvány ír ki pályázatot, áll a jelentésben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában