Ország-világ

2005.12.05. 00:00

Miről beszélgetett Gyurcsány és Blair?

Az Állami Számvevőszék indítson azonnali vizsgálatot a Ferihegyi repülőtér privatizációjának áttekintésére – kérte Rogán Antal levelében az ÁSZ elnökét. A Fidesz parlamenti frakcióvezetője szerint az ÁSZ-vizsgálatnak a vagyonértékelésre és annak körülményeire kellene kiterjednie, illetve arra, hogy jogilag szabályosan zajlik-e a reptér értékesítése. A kormányt a Fidesz frakciója arra szólítja fel, hogy amíg az ÁSZ vizsgálata nem fejeződik be, függessze fel a Budapest Airport folyamatban lévő privatizációját.

É. S.

[caption id="" align="alignleft" width="107"] A Fidesz ÁSZ-vizsgálatot sürget
[/caption]Az ellenzéki politikus kijelentette: Gyurcsány Ferenc magyar és Tony Blair brit miniszterelnök budapesti megbeszélésével egy időben a Bloomberg televízió arról adott hírt, hogy a két vezető politikus között szóba került a reptér privatizációja és abban a londoni befektető szerepe. Rogán Antal szerint megengedhetetlen, hogy a két miniszterelnök találkozóján erről tárgyaljanak.

Rogán Antal kifogásolta, hogy az ellenzék nem kapott lehetőséget a vagyonértékelésbe való betekintésre. Számításaik szerint a reptér és az ahhoz kapcsolódó „hongkongi típusú szerződés, amely 75 évre lehetővé teszi, hogy a repteret megszerző társaság kizárólagos jogosítványokkal működtessen nemzetközi repülőteret Magyarországon”, kétszer-háromszor többet érhet 400 milliárd forintnál.

„Rogán Antal szavai nemcsak a magyar, de a brit miniszterelnököt is megrágalmazták” – reagált a vádakra Batiz András. A kormányszóvivő leszögezte: Tony Blair az Európai Unió soros elnökeként azért járt Budapesten, hogy az EU 2007–2013 közötti költségvetéséről folytasson tárgyalást a magyar illetve a visegrádi négyek többi miniszterelnökével. „Minden megbeszélésen erről volt szó, semmi másról” – mondta Batiz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában